A A+ A++
(fot. kuradomowa.info)

Na pewno macie swoje sprawdzone przepisy, ale jest okazja, żeby spróbować czegoś nowego. KalendarzRolników.pl rozpoczął cykl Przygotuj Święta z KGW z przepisami Kół Gospodyń Wiejskich. A wśród pierwszych opublikowanych receptur niespodzianka, niespodzianka – przepisy od naszego Koło Gospodyń Wiejskich w Rososzy.

Teraz już każdy kto ma dostęp do Internetu i zna język polski (lub używa tłumacza online) może samodzielnie przygotować:

Roladę schabową z boczkiem i pieczarkami

Sernik królewski z delikatną masą serową i kruchym ciastem kakaowym

Spróbujecie?

Poniżej przepisy:

Sernik Królewski 

Sernik Królewski powstaje z kakaowego ciasta kruchego i masy serowej. Doskonały na niedzielę oraz na Święta i różne imprezy okolicznościowe. Po prostu wspaniały klasyczny sernik. 

Składniki na ciasto kakaowe:

2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3/4 szklanki cukru pudru
150 gram miękkiego masła
2 łyżki kakao
1 łyżka kwaśnej śmietany
1 jajko

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu lub sera wiaderkowego 
5 jajek
200 gram miękkiego masła
1,5 szklanki cukru pudru
1 łyżka cukru waniliowego
1 budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru 
Sposób wykonania:
1. Zmielić twaróg. Ja mielę tylko raz, uważam że to wystarczy, nie zauważyłam różnicy pomiędzy serem zmielonym trzy razy a zmielonym raz. 
2. Wszystkie składniki na ciasto kruche dobrze zagnieść, uformować kulę, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki. Ja ostatnio do tego celu używam malaksera. Wrzucam wszystkie składniki mieszam około 30 sekund .
3. Gdy ciasto kruche chłodzi się w lodówce zabieram się do przygotowania masy serowej. Białka oddzielam od żółtek i ubijam na sztywną pianę z odrobiną soli. 
4. W innej misce żółtka ucieram z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Dodaję po trochu wcześniej wyciągnięte z lodówki masło i ucieram na puszystą masę. 
5. Cały czas miksując dodaję stopniowo przygotowany wcześniej twaróg. 
6. Następnie dodaję jeszcze budyń i chwilę mieszam.
7. Na końcu dodaję ubitą pianę z białek ale mieszam już tylko delikatnie drewnianą łyżką. 
8. Na tym etapie jeżeli lubisz możesz opcjonalnie dodać jeszcze rodzynki i skórkę pomarańczową. 
9. Blachę o wymiarach 25×40 cm wykładam papierem do pieczenia. 
11. Schłodzone ciasto dzielę na dwie części, jedną większą i drugą mniejszą. Powiedzmy trochę mniej niż 3/4 ciasta daję na spód a resztę na wierzch.
12. W pierwszej kolejności na spód blachy daję tą większą część ciasta i równomiernie palcami ją rozprowadzam. Następnie wlewam masę serową i na wierzch zetrzeć na dużych oczkach pozostałą część ciasta czyli tą mniejszą. 
13. Piec w 180 stopniach około 60 minut w zależności od piekarnika góra-dół. U mnie gotowy był już po 50 minutach. Jeżeli zauważysz że sernik zaczyna Ci pękać podczas pieczenia, możesz zmniejszyć temperaturę do 170 i piec dalej. 

Rolada schabowa faszerowana boczkiem i pieczarkami

Doskonałe danie na świąteczny obiad. Rolada schabowa z boczkiem i pieczarkami.

Składniki:

1,5 kg schabu wieprzowego
250 g boczku parzonego, wędzonego pokrojonego w cienkie plasterki.
500 g pieczarek
100 g suszonych śliwek
2 cebule
5 ząbków czosnku
2 łyżki musztardy sarepskiej
Sól
Pieprz
Łyżka masła
3 łyżki oleju
 
Przygotowanie:

Schab oczyszczamy, płuczemy i osuszamy, następnie rozcinamy wzdłuż, tak jak byśmy otwierali książkę z zakładkami, schab po rozcięciu ma u mnie około 1,5 – 2cm grubości i wymiary około 25x35cm. Przygotowany płat schabu lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa, następnie oprószamy solą i pieprzem, w mięso wcieramy czosnek przeciśnięty przez praskę oraz z wierzchu smarujemy musztardą. Tak przygotowany płat wkładamy do lodówki na godzinę do zamarynowania.
Połowę pieczarek siekamy na cienkie plasterki i przesmażamy na maśle, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, odstawiamy do wystygnięcia. Drugą połowę pieczarek kroimy na ćwiartki i odstawiamy na bok. Suszone śliwki zalewamy szklanką wrzącej wody i pozostawiamy na godzinę do napęcznienia. Cebule kroimy w ósemki. Na zamarynowanym schabie rozkładamy cienkie plastry boczku, oraz przesmażone pieczarki, całość zwijamy w rulon i wiążemy sznurkiem do mięsa. Tak przygotowaną roladę obsmażamy na patelni na oleju, następnie roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, po bokach obkładamy pokrojoną cebulą, śliwkami, oraz resztą pieczarek, wlewamy również wodę, w której moczyły się śliwki.
Roladę wkładamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C i pieczemy pod przykryciem przez 90 min, następnie ściągamy pokrywkę i pieczemy jeszcze 15 min, tak aby schab z wierzchu się zarumienił. W razie potrzeby w czasie pieczenia polewamy schab sosem spod pieczeni. 
 

KGW w Rososzy życzy wielu przyjemności z kosztowania świątecznych przysmaków 🙂

Źródło: Kalendarz Rolników

Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDurny dzieciak czy dumny lider? Hakim Ziyech, którego na mundialu miało nie być
Następny artykułSainz wierzy w Vasseura