A A+ A++

Jeśli nie jest jeszcze dla Was za późno na kawę, to chwytajcie filiżankę i posłuchajcie, co o “małej czarnej” opowiada Ewelina z Centrum Nauki EXPERYMENT! Edukatorka z CNE wzięła pod lupę pobudzające działanie kofeiny i dokładnie przeanalizowaliśmy jej wpływ na organizm.

Aby kawa wyszła smakowita i aromatyczna, powinna być w precyzyjny sposób przygotowana, a wcześniej – idealnie uprażona. Z badania przeprowadzonego w 2014 roku wynika, że najłatwiej jest poznać idealne parametry prażenia kawy po… dźwięku!

Kiedy prażymy ziarna, poddajemy je działaniu wysokiej temperatury. Wewnątrz ziaren wzrasta ciśnienie, a zawarta w nich woda „chce uciec” na zewnątrz. Towarzyszy temu specyficzny odgłos. Gdy prażymy wiele ziaren naraz, proces ten wydaje dźwięki nieco podobne do przygotowywania popcornu. Naukowcy ustalili, jak dokładnie powinien brzmieć proces prażenia idealnej kawy. To się nazywa dźwiękowa precyzja!

Chcecie dowiedzieć się więcej? Zapraszamy do kolejnego odcinka serii #zdalnyexperyment, który jest dostępny na naszym profilu facebookowym pod tym linkiem.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOn Wheels – jazda na rolkach
Następny artykułNIK ostro o konkursach NCBR z dziedziny obronności [KOMENTARZ]