A A+ A++

        Marnowanie żywności to problem, który dotyczy każdego z nas. Czy zwróciliście kiedyś uwagę na fakt, ile zakupionych artykułów spożywczych trafia do kosza? Szacunkowe dane mówią, że w Polsce jest  to ponad 235 kg żywności/osobę rocznie! Dlaczego zatem kupujemy w nadmiarze? Na to i inne pytania starali się odpowiedzieć uczniowie z Zespołu Szkół im. Rodu Działyńskich w Bratianie. Wraz z opiekunem, Panią Gabrielą Wiechowską, zrealizowali ważny projekt dotyczący globalnego problemu marnowania żywności.

Podsumowanie realizacji projektu

„Co by było, gdybyśmy nie marnowali żywności?” w Zespole Szkół im. Rodu Działyńskich w Bratianie

             Uczniowie  klasy 7b i 8  (6 osób) pod kierunkiem nauczyciela biologii i chemii Gabrieli Wiechowskiej w bieżącym roku szkolnym,  w okresie od kwietnia do końca czerwca, realizowali projekt „Co by było, gdybyśmy nie marnowali żywności?”

W skład grupy projektowej wchodzili: Martyna Elminowska, Bogna Kłodawska, Remigiusz Czerniak, Nikodem Cisek, Julia Marzec i Kacper Kruszyński.

Efektem podjętych działań było:

  1. utworzenie ulotki „Dlaczego nie możemy marnować żywności?” wykonanej  w formie elektronicznej i papierowej, która została udostępniona  uczniom szkoły, Rodzicom  oraz przekazana Wójtowi Gminy Nowe Miasto Lubawskie Panu Tomaszowi Waruszewskiemu;
  2. przeprowadzenie  konkursu plastycznego dla uczniów: Sposoby oszczędzania żywności. Odbyła się publiczna wystawa wyróżnionych prac;
  3. przygotowanie prezentacji multimedialnej „Nie  marnuj  żywności!”, jej publiczna prezentacja nastąpiła  podczas apeli szkolnych;
  4. zaprezentowano  w formie pokazu  sposoby wykorzystania resztek żywności  np. czerstwego pieczywa, kwaśnego mleka, czy pozostałych po obiedzie gotowanych ziemniaków, zgodnie z myślą przewodnią  „Gotuj i przyrządzaj posiłki z resztek – wykorzystuj to, co masz w domu”.
           Zapraszamy do obejrzenia ciekawego materiału – filmu „Marnując żywność – marnujesz energię!”(https://www.youtube.com/watch?v=iiabclM0vvg&t=1s) który w sposób sugestywny pozwala lepiej zrozumieć problem marnowania żywności i jego związek z zanieczyszczeniem atmosfery. 

            Na świecie marnuje się około 1/3 produkowanej żywności. Polska zajmuje wysokie 5 miejsce w Europie pod względem ilości marnowanej żywności – ponad połowa zakupionej przez nas  żywności jest wyrzucana.  Co sekundę do kosza  trafia 150 kg żywności

            Marnotrawstwo żywności ma ogromne negatywne konsekwencje ekologiczne (emisja gazów cieplarnianych i trującego metanu), ekonomiczne (marnowanie surowców potrzebnych do wyprodukowania żywności, w tym wody, gleby, godzin pracy ludzkiej, energii) oraz społeczne (pogorszenie stanu zdrowia, frustracje, widmo głodu).

Nie możemy zatem marnować żywności, trzeba podjąć konkretne działania w naszych domach, aby żywność się nie marnowała bo jest naszym wspólnym dobrem.

              

           Używaj rzeczy z umiarem, gdyż rozrzutność nie ma przyszłości!

(Informacja z podsumowania projektu i zdjęcia nadesłane przez ZS w Bratianie)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułDo kiedy potrwa remont ulicy Parkowej?
Następny artykułI po kiego nam ten VAR?!