A A+ A++

Nie ma wątpliwości, że owocowe smoothie czy serek wiejski z rzodkiewką są smaczne (i zdrowe!). Gdy jednak poranki stają się coraz chłodniejsze, potrzebujemy czegoś sycącego, co doda nam energii na cały dzień. Co ważne śniadania na ciepło możemy przygotować zarówno w wersji wytrawnej, jak i na słodko. To, czy wolimy klasyczne tosty z dżemem, czy omlet z warzywami, zależy od naszych kulinarnych preferencji. Aby móc dowolnie żonglować przepisami, niezbędne jest posiadanie dobrej patelni, opiekacza lub grilla elektrycznego. Podpowiadamy, jak za pomocą tych sprzętów przygotować śniadanie na ciepło w zaledwie kilka chwil.

Zazwyczaj wykorzystujemy dynię w daniach obiadowych, ale świetnie nadaje się również do ciast i słodkich śniadań. W dodatku ma ona same zalety – jest bogata w antyoksydanty (zwłaszcza beta-karoten) i niskokaloryczna, bo zawiera tylko 26 kcal w 100 gramach. W jej skład wchodzą pektyny, czyli rodzaj błonnika, który świetnie działa na perystaltykę jelit. Pyszne śniadanie z dżemem z dyni zrobimy wykorzystując połówkę jabłka, łyżeczkę cynamonu i miodu oraz szklankę startej dyni hokkaido. Wystarczy poddusić rozdrobnione jabłko i dynię w niewielkiej ilości wody. Gęstą marmoladę doprawiamy, podsmażamy i miksujemy. Tu przyda się praktyczny blender kielichowy, który łatwo i szybko przygotuje ekstra gładki dżem. Na koniec wkładamy kromki chleba do kieszonki do tostera – po kilku minutach smarujemy chrupkie pieczywo dżemem dyniowym.

Mieszkańcy tej części Ameryki Północnej przepadają za śniadaniami na ostro, z dużą ilością smażonych warzyw. Ciekawym i bardzo prostym przepisem jest jajecznica z papryką, cebulą i pomidorami. Jak ją zrobić? Najpierw trzeba rozciąć paprykę, usunąć gniazdo nasienne i pokroić ją na kawałki. Kolejno siekamy w kostkę umyte pomidory i obraną cebulę. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła – wrzucamy cebulę aż do zeszklenia. Dodajemy paprykę, smażymy ją przez 2 minuty i dodajemy pomidory. Teraz czas na jajka – jeśli przygotowujemy porcję dla 4 osób, potrzebujemy 8 sztuk. Rozbijamy je do miski i doprawiamy szczyptą kuminu. Wlewamy całość na patelnię i smażymy jajecznicę. Pod koniec zdejmujemy na chwilę z ognia i jeszcze chwilę mieszamy składniki. Pyszna jajecznica najlepiej będzie smakować w towarzystwie świeżego pieczywa.

Brzmi jak prawdziwa bomba kaloryczna. Byłoby tak, gdyby nie fakt, że do przygotowania słodkiej polewy wykorzystujemy… awokado. Aby zrobić ciasto na gorfy, należy wlać do miski 250 ml mleka, dodać 2 żółtka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder oraz cukier waniliowy. Wszystkie składniki miksujemy na gładkie ciasto. W osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę, delikatnie mieszamy i łączymy z resztą składników. Następnie rozgrzewamy urządzenie i wlewamy odrobinę oleju, który rozsmarowujemy pędzelkiem. Możemy wykorzystać profesjonalną gofrownicę, np. z płytą grzewczą pokrytą greblonem (powłoką zabezpieczającą przed przyleganiem ciasta). Jeśli wolimy urządzenia wielofunkcyjne, wykorzystajmy klasyczny opiekacz do sandwiczy. Niektóre modele mają dodatkowy zestaw płyt w zestawie – do robienia gofrów, ciasteczek, a nawet panini. Wlewamy ciasto i pieczemy ok. 4 minuty na złocisty kolor. W międzyczasie szykujemy krem, czyli blendujemy na gładko masę awokado, dodajemy 1 banana, 2 łyżki miodu, 3 łyżki kakao i szczyptę cynamonu. Palce lizać!

Zaletą ciasta francuskiego jest to, że świetnie smakuje zarówno w wersji słodkiej, jak i wytrawnej. Do przygotowania pysznego śniadania potrzebujemy 4 jajek, 100 g wędzonego łososia, sałaty, połówki zielonego ogórka, garści ulubionych kiełków i oczywiście kilku sztuk rogalików francuskich. Te ostatnie musimy przekroić i wnętrze posmarować masłem. Przez 3 minuty gotujemy “jajka w koszulce”, czyli bez skorupki w samej wodzie. Podpiekamy rogaliki w tradycyjnym piekarniku nastawionym na 200 t. C lub grillu elektrycznym (te drugie mają tę zaletę, że szybko się nagrzewają i można w nich przyrządzać także mięso, warzywa i wszelkie dania obiadowe). Na gorących połówkach rogalików układamy osuszone liście sałaty, plasterki wędzonego łososia i dekoracyjne pokrojone wstążki ogórka. Na wierzchu kładziemy jajka oraz kiełki (np. rzodkiewki). Gotową kompozycję przykrywamy drugą połówką rogalika. Tak podane śniadanie, uzupełnione filiżanką aromatycznej kawy z mlekiem i cukrem, to gwarancja udanego początku dnia.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułCo Polacy doceniają w markach? Opowiada Grzegorz Wachowicz z RTV EURO AGD
Następny artykułKoncert „Wystarczy być” – Iza Połońska i Witold Cisło