A A+ A++

Historia tego ciasta jest mało wzruszająca. Ot, od kilku tygodni promuję Wam jedzenie żywności BIO (tu wyjaśniam dlaczego) i w czasie jednych z zakupów chwyciłam paczkę BIO marchwi. I cóż mogę rzec? Są takie dni w życiu kobiety, że surowa marchewka nie ma racji bytu na liście potrzeb. Słodycze zawsze. A jako że największą zbrodnią jest jedzenie marnować, to… Zapraszam na ciasto marchewkowe – wyjątkowe!

A jako że największą zbrodnią jest jedzenie marnować, to… zapraszam na ciasto marchewkowe – wyjątkowe!

Dlaczego? Bo ucieszy cukrzyków, łakomców, którym dupka rośnie, ludzi, którzy powinni pilnować poziomu swojego cukru i np. uwielbiają słodkie, ale czują się po nim kiepsko. Dlaczego? Mąka z kaszy oraz ksylitol sprawiają, że cukier rośnie stopniowo, a nie nagle. Nie ma uczucia senności, ataku głodu -przyjemna sytość. Dlatego swoje ciasta często jem na śniadanie. Nie przedłużam, wszyscy głodni i łakomi, jazda!

Łakome Mordy – oto jestem, ja jedna z Was! Ciasto z marchewki jedli wszyscy, zniknęło w 1,5 dnia.

Składniki:

CIASTO

  • niecały kg marchwi BIO – 3 szklanki startej
  • szklanka mąki z kaszy gryczanej białej (jak nie masz i możesz – weź pszenną)
  • 4 jajka BIO
  • 3/4 szklanki oleju
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 100 g bakalii / orzechów
  • 3/4 szklanki ksylitolu
  • odrobina zapachu waniliowego lub jak wolisz laska brazylijskiej wanilii z rąk dziewic kupiona. Ja miałam zapach, sorry.
  • 5 łyżek masła orzechowego

KREM:

  • torebka kaszy jaglanej BIO
  • 2 łyżki syropu z agawy BIO
  • 2 łyżki masła orzechowego bez dodatków
  • 100 g bakalii

UWAGA! krem wychodzi dość rzadki, ale ciasto szybko znika, więc to nie powinien być problem :

PRZEPIS

  1. Do miski: mąka, jajka (bez skorupki Mordo), zapach, cynamon, proszek, masło orzechowe, olej – ZMIKSUJ NA GŁADKĄ MASĘ
  2. Marchew zetrzyj na tarce i wsyp do ciasta – ja w tym momencie zblendowałam, żeby faceci nie wiedzieli, że jedzą marchew, bo uwielbiam ich miny, jak odkrywają takie rzeczy (Mariusz miał podobną jak mu podałam test ciążowy, słowo, ubaw!)
  3. Orzechy posiatkuj jak lubisz albo jak ci tępy nóż pozwoli i siup wymieszaj z ciastem.
  4. Ciasto w okrągłej blasze (uwaga! prostokątna i kwadratowa też może być, nie rozpaczaj! Byle nie taka wielka, standardowa jak u babci, bo za duża i wyjdzie płaskie bardzo) do piekarnika – 190 stopni i termoobieg 55 minut

KREM

Zaufaj mi błagam, to nie zapowiada się dobrze, nie wygląda, ale smakuje. ZAUFAJ

  1. Rozgotuj kaszę jaglaną ( siup do wrzącej wody i 25 minut tortur)
  2. Przełóż do miski, dolej syropu i dodaj masło orzechowe
  3. Zblenduj najgładziej jak umiesz – jak trzeba dolej odrobiny mleka roślinnego. Zapewniam, jak pozbędziesz się grudek nikt się nie kapnie, że je kaszę.
  4. Ostudź i posmaruj przestudzone ciasto
  5. Na koniec posyp orzechami, bo wygląda jak z Pinteresta ;V

Całość do lodówki na godzinkę. I włola!Tam też trzymaj między dokrajaniem, bo krem nie ma żadnych usztywniaczy i będzie się rozciaptywał w cieple.

Je się, najada się, nie tyje się (aż tak, bo kalorie ma, ale większość “dobrych”) – wilk syty i owca cała – marchew uratowana, dupa uradowana, AHOJ!

Jak zrobisz, otaguj mnie koniecznie na IG i daj znać, jak szybko zniknęło!

Produkty bio pochodzą z Carrefour, oczywiście, z którym promuję jedzenie produktów BIO – dlaczego – odpowiedź .

Tagi: , , , , , , , , , , , , ,
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułW Wejherowie zatańczyli jak za dawnych lat
Następny artykułDrobnostki, dzięki którym nasz świat staje się lepszym miejscem