Nie każde ziemniaki nadają się na placki, jeśli więc myślicie, że wystarczy chwycić pierwszy lepszy worek w markecie, to możecie być zawiedzenie. Na placki najlepsze będą ziemniaki typu B (Irga, Flaming, Sante) i C (Bryza, Gracja, Gustaw). Dlaczego? Te ziemniaki są mączyste: zawierają dużo skrobi, która wiąże pulpę ziemniaczaną i sprawia, że ziemniaki są chrupiące. Ziemniaki typu B oraz C są także najmniej wodniste, co przy smażeniu placków jest istotne.
Klasyczne placki ziemniaczane muszą zawierać sól, pieprz oraz cebulę. By ciasto lepiej związało, dodajemy także jajka i mąkę. Uwaga! To właśnie mąka ma ogromny wpływ na to, czy placki będą chrupiące, czy miękkie i nasiąknięte tłuszczem.
Im mniej wodniste ziemniaki, tym mniej mąki dodamy do nich, a tym samym. Również nadmiar jajek sprawi, że placki będą gumowate. By tego uniknąć, na kilogram jajek dodajmy tylko 1 jajko, a w przypadku wyjątkowo sypkich i bogatych w skrobię ziemniaków jajka można całkowicie pominąć.
To klucz sukcesu. Do smażenia placków koniecznie wybierzmy patelnię z grubym dnem i nieprzywierającą powierzchnią. Pamiętajmy, by nie oszczędzać oleju i dobrze go rozgrzać. Idealnie będzie pasował olej z pestek winogron oraz olej rzepakowy, bo mają one wysoki punkt dymienia.
W trakcie smażenia nie należy ruszać placków – po wyłożeniu ciasta na patelnię warto poczekać, aż utworzy się chrupiąca skorupka i dopiero wtedy obrócić placek na drugą stronę. Nie pospieszajmy placków – przesuwanie, obracanie ich bez przerwy czy wykładanie zbyt dużych porcji masy sprawi, że placki zaczną nasiąkać tłuszczem, stając się miękkie i niesmaczne.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 1 cebula
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- przyprawy: sól i pieprz
Przygotowanie:
1. Ziemniaki i cebulę obrać, a następnie zetrzeć na tarce na drobnych oczkach.
2. Odstawić na kilka minut, po czym dobrze odcisnąć do drugiej miski.
3. Z jej dna wybrać osadzającą się skrobię i dodać do ziemniaków wraz z mąką pszenną, jajkiem, solą i pieprzem.
4. Wymieszać, a gdy masa będzie zbyt rzadka, dosypać skrobi ziemniaczanej.
5. Na patelni o grubym dnie rozgrzać olej. Na rozgrzany tłuszcz wykładać po 1 łyżce masy ziemniaczanej i delikatnie rozpłaszczać ją, by placki były bardzo cienkie.
6. Po około 1-2 minutach (w zależności od grubości) przewracać na drugą stronę
7. . Po usmażeniu przekładać na ręcznik kuchenny, by odsączyć z nadmiaru tłuszczu.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Zobacz także:
Przepis Ani Starmach na najsłynniejsze danie USA. Jest dziecinnie proste!
To będzie przebój wielkanocnego stołu! Przepis na jajka przepiórcze w galarecie
Zdrowe jajka? Niekoniecznie – sprawdź z czym nie wolno ich łączyć!
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS