A A+ A++

Ryby wysuwają się na prowadzenie. Tłuszcze, które leczą

Jednym z najlepszych wyborów żywieniowych podczas chorób, zwyrodnień stawów, są ryby, zwłaszcza te określane jako tłuste. To właśnie one są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3, które mają silne działanie przeciwzapalne.

Zobacz również:

Hamują one produkcję związków prozapalnych, takich jak prostaglandyny i cytokiny, które przyczyniają się do nasilenia stanu zapalnego w stawach. Regularne spożywanie ryb bogatych w te kwasy tłuszczowe może zmniejszać objawy zapalenia stawów, takie jak ból i sztywność.

Dieta bogata w ryby takie jak łosoś, makrela, czy sardynki, może zmniejszać ból i sztywność stawów, co przynosi osobom chorującym niezwykłą ulgę.

Jeżeli mowa o tłuszczach, to trudno nie wspomnieć także o tych pochodzenia roślinnego. Oliwa z oliwek, zwłaszcza ta z pierwszego tłoczenia, zawiera kwas oleinowy oraz polifenole, które mają działanie przeciwzapalne i antyoksydacyjne.

Dodatkową zaletą jest także zawartość związku chemicznego, jakim jest oleokantal. Badania wykazały, że działają one podobnie jak niesteroidowe leki przeciwzapalne, często stosowane przy chorobach stawów. Sprawia to, że oliwa jest cennym składnikiem diety w redukcji stanu zapalnego i ochronie stawów przed dalszym uszkodzeniem.

Imbir i owoce jagodowe. Co je łączy w walce o zdrowe stawy?

Jakie produkty są źródłem zdrowych tłuszczów? Jest ich sporo i przynoszą dużo korzyści dla naszego zdrowia123RF/PICSEL

Imbir najczęściej kojarzony jest jako naturalny środek stosowany jesienią i zimą, by wspomóc nasz organizm i jego odporność. Jest jednak także naturalnym środkiem przeciwzapalnym, który zawiera substancje takie jak gingerol i shogaol.

Te związki działają podobnie do leków przeciwzapalnych, zmniejszając produkcję substancji prozapalnych w organizmie. Regularne spożywanie imbiru może przynosić ulgę w bólach stawów spowodowanych zapaleniem.

W walce z przeziębieniem ważna jest także witamina C, a ją zawierają owoce jagodowe takie jak borówki, maliny i truskawki. Na wespół z imbirem często polecane są także osobom zmagającym się nie tylko z przeziębieniem, ale też z chorymi stawami.

Jagody są bogate w antyoksydanty, zwłaszcza antocyjany, które mają silne właściwości przeciwzapalne. Dzięki wysokiej zawartości witaminy C oraz związków fenolowych, jagody pomagają chronić chrząstkę stawową przed uszkodzeniem oraz wspomagają redukcję stresu oksydacyjnego, który nasila stany zapalne w stawach.

„Zdrowie na widelcu”. Ciemne owoce chronią przed rakiemPolsat Cafe

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł“Tu zaczęło się już dziać”. Czego Nauczyciel Roku życzy polskiej szkole?
Następny artykułWszystkie samochody Buddy. Jakimi autami jeździł Kamil L.?