A A+ A++

Ten chlebek przygotowuje się szybko i łatwo. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki i wyrobić je na elastyczne ciasto. A potem wrzucić na patelnię lub do piekarnika. Chlebki naan świetnie smakują z serami i oliwą oraz różnymi pastami.

SKŁADNIKI:

  • 2 niepełne szklanki mąki pszennej – 310 g
  • 4 łyżki gęstego jogurtu np. greckiego – 80 g
  • pół szklanki wody – 125 ml
  • łyżeczka suchych drożdży – 5 g
  • łyżka oleju (użyłam oleju z pestek winogron)
  • pół łyżeczki cukru
  • płaska łyżeczka soli

WYKONANIE:

Zagnieść ciasto i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na godzinę. Po wyrośnięciu chwilę jeszcze wyrabiać, następnie podzielić na kilka kulek i rozwałkować na około 3 mm grubości. Pozostawić na chwilę pod ściereczką. Można je upiec w piekarniku lub też uprażyć na suchej patelni. Ja wrzuciłam na suchą blachę piekarnika nagrzanego do 200 stopni (grzanie góra/dół). Piekłam około 8 minut, aż stały się rumiane.
Gdy chlebki są jeszcze gorące, warto posmarować je roztopionym, gorącym masłem. I posypać prażonym sezamem, ziołami lub płatkami chilli.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZiobro o premierze: przekonuje do polityki, która rozmija się z naszym programem
Następny artykułNocny ogień artylerii Czarnej Dywizji [FOTO]