To popularne danie z amerykańskiego stanu Teksas. Szybkie i jednogarnkowe. Najważniejszym składnikiem jest mięso mielone i chili.
Jedna z legend dotycząca powstania chili con carne mówi, że przepis powstał w dość magicznych okolicznościach. Spisać miała go zakonnica Maria z Agredy, która podczas wizji obserwowała, jak jej duch opuszcza fizyczne ciało, dociera do ludów indiańskich, by je chrystianizować. Po powrocie z jednej z tych wypraw jej duch miał zapisać pierwszy przepis na chili con carne, który otrzymała od pogan.
SKŁADNIKI:
- 0,5 kg mielonego mięsa wołowego (użyłam wieprzowo-wołowego)
- 2 puszki krojonych pomidorów
- 300-400 ml wody lub bulionu
- puszka czerwonej fasoli
- puszka kukurydzy
- duża cebula
- przyprawy – chili, pieprz, papryka, oregano, kmin rzymski, sól
- 2 czerwone papryki
- 2 łyżki oliwy lub oleju
- 3-4 ząbki czosnku
WYKONANIE:
Cebulę i czosnek posiekaj, przysmaż na oliwie. Po 2 minutach dodaj wszystkie przyprawy i mięso, smaż na dużym ogniu do momentu, aż mięso zmieni kolor. Dodaj pomidory i wodę. Paprykę pokrój w drobną kostkę i dodaj do garnka z mięsem. Gotuj około 25 minut. Dodaj odsączoną fasolę, kukurydzę, gotuj przez 10 minut. Dopraw do smaku. Podaj z ryżem lub grzankami.
Oryginalne źródło: ZOBACZ
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS