Kanapki to prosta potrawa przyrządzana na bazie kromek chleba lub rozkrojonej bułki, posmarowanych masłem i okładanych serem, wędlinami, warzywami czy różnymi pastami. Okazuje się, że to banalne danie można łatwo zepsuć.
Kanapki ze względu na szybkość przygotowania są niezwykle popularną potrawą śniadaniową, lunchową oraz kolacyjną. Zabiera się je praktycznie wszędzie – do szkoły, pracy, na piknik. Do ich spożywania nie potrzeba talerzy ani sztućców. Teraz firma cateringowa Petera Rowlanda ujawniła tajemnicę idealnej kanapki z kurczakiem. Serwuje je od 50 lat na torze wyścigowym Flemington w Dniu Pucharu Melbourne. Ten przepis pochodzi z 1962 roku!
Kanapka z kurczakiem
81-latek tłumaczy, że sekret tkwi w trzech składniach. Po pierwsze, kanapki powinny być podawane bez skórki od chleba. Po drugie, ważna jest ilość masła, a po trzecie na końcu trzeba dodać do kanapki majonez domowej roboty z dodatkiem posiekanego szczypiorku i natki pietruszki.
W wywiadzie dla “Daily Mail” szef kuchni powiedział, że smak podkręca większa ilość masła. – Wszyscy na nim oszczędzają, a nie wolno tego robić – zdradza. Natomiast w rozmowie z dziennikarzami radia 3AW wyjaśnił, że wpadł na pomysł autorskiego przepisu, bo miał dość jedzenia “suchych” kanapek z kurczakiem. – Nikt nigdy nie robił ich tak, jak chciałem – oznajmił. – Największa tajemnica polega na tym, że należy podwoić ilość majonezu, którego zamierzało się użyć. To wielki sekret kanapek z kurczakiem – zdradził Rowland.
Zapamiętajmy więc: podwójna ilość majonezu, solidna porcja masła i chleb bez skórki. Od teraz nasze kanapki będą idealne. A jako ciekawostkę przypominamy, że historię wynalezienia kanapki opisał Woody Allen w opowiadaniu “Maszyna parowa sobie z tym nie poradzi”.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS