Z poprzednich badań wiemy już, że fruktoza może obniżać zdolność wątroby do efektywnego trawienia tłuszczu, a diety wysokofruktozowe znane są z uszkadzania mitochondriów i zmiany pracy wątroby z trawienia tłuszczu na jego magazynowanie. Naukowcy postanowili więc sprawdzić, czy podobne metaboliczne anomalie zachodzą podczas stosowania diet z umiarkowanym spożyciem cukru. W związku z tym przeprowadzili testy na 100 młodych i zdrowych uczestnikach, których podzielono cztery grupy: kontrolną, spożywającą bezalkoholowy napój z 80 gramami fruktozy, 80 gramami glukozy i 80 gramami sacharozy – to ilość porównywalna do 2 puszek Coca-Coli.
– Własna produkcja tłuszczu przez wątrobę była dwa razy wyższa w grupie fruktozowej niż w grupie glukozowej albo kontrolnej – i ciągle trwała po ponad 12 godzinach od spożycia ostatniego posiłku lub cukru – tłumaczy prowadzący badania Philipp Gerber. I chociaż z poprzednich badań wynikało, że tylko fruktoza ma takie działanie, teraz okazuje się, że w przypadku sacharozy efekt jest taki sam. Najgorsze jest jednak to, że nie mówimy tu o chwilowych anomaliach, ale takich trwających przez dłuższe okresy czasu i to pojawiających się już po spożyciu relatywnie niedużej ilości cukru.
– 80 gramów cukru dziennie, co jest odpowiednikiem 0,8 litra napoju bezalkoholowego, zwiększa produkcję tłuszczu przez wątrobę. A do tego ta nadaktywna produkcja tłuszczu trwa dużo dłużej nie się nam wcześniej wydawało i to nawet jeśli później nie spożywamy już w ogóle cukry – dodaje. Jak sugerują badacze, to kolejny dowód na to, jak ważne jest ograniczenie cukru w naszych dietach i najlepiej drastyczne. American Heart Foundation sugeruje obecnie spożywanie dziennie nie więcej niż 37,5 grama cuk … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS