A A+ A++

Ziemniaki – 2,8 – 3 zł

Pietruszka młoda – 15 zł

Truskawki – 5-8 zł

Groch – 24 zł

Ogórki małosolne – 13,5 – 15 zł

Pomidory zwykłe – 4-5 zł

Mięta – 4 zł

Rzodkiewka – 2 zł

Cebula 3-4 zł

Marchew – 4 zł

Włoszczyzna 5-6 zł

Kalafior – 4,5 zł

– Drogie to pojęcie względne. Dla jednych drogo, a dla innych tanio. Niemal co roku konsumenci, a więc my wszyscy, narzekają na wysokie ceny warzyw. Wynika to głównie z faktu, iż coraz dalej jesteśmy od przyrody, choć wydaje się nam, że jest przeciwnie. Chodzi o to, że zapominamy, że rośliny wydają plon nie po tym, jak stopnieje śnieg i przyjdą pierwsze ciepłe dni, ale po wielu tygodniach lub miesiącach wegetacji (wzrostu). I to jest główna przyczyna wysokich wiosennych cen niektórych gatunków – mówi w rozmowie z Gazetą Wyborczą dr Paweł Kraciński z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. 

– W ostatnich latach wahania cen owoców i warzyw są rzeczywiście bardzo duże i jest to spowodowane m.in. tym, że uprawy narażone są na stresy spowodowane skutkami zmiany klimatu, w tym stres zimna. Mimo że zmiany klimatu sprawiają, że okres wegetacyjny się wydłuża i zaczyna się w lutym, a nie w marcu, to nie oznacza, że w maju nie przyjdą przymrozki. Kiedy okres wegetacyjny zaczyna się bardzo wcześnie, a przymrozki przychodzą późno, to efektem jest to, że zabijają one większość zawiązków, a nawet całe rośliny – wyjaśnia z kolei Interii prof. Zbigniew Karaczun, sozolog, wykładowca Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego i ekspert Koalicji Klimatycznej. 

(aw)

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSellin: List Reyndersa to przekroczenie własnych uprawnień
Następny artykułSpotkanie z Wnioskodawcami projektów w ramach Budżetu Obywatelskiego