Młodzież Zespołu Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Rzemieniu zakończyła dwuletni udział w zagranicznym stażu. Młodzi ludzie zdobywali doświadczenie w Hiszpanii.
W ramach projektu 38 uczniów Technikum wyjechało w dwóch turach do Ubedy, miasteczka leżącego w hiszpańskiej Andaluzji, w prowincji Jaen, gdzie odbyli trzytygodniowe staże zawodowe w gospodarstwach rolnych, klinice i przychodni weterynaryjnej, zakładzie pielęgnacji małych zwierząt, dziale utrzymania terenów zieleni przy ratuszu miejskim, zakładach gastronomicznych.
Na realizację wielu zadań szkoła otrzymała dofinansowanie ponad 357 tysięcy złotych.
Otrzymana kwota umożliwiła sfinansowanie projektu mobilności, kursu języka hiszpańskiego, aktywności kulturowych, przeprowadzenie zajęć przygotowawczych do wyjazdu, wypłacenie beneficjentom kieszonkowego i organizację działań upowszechniających.
Udział w projekcie mobilności – potwierdzony dokumentem Europass Mobilność, certyfikatem zakończenia stażu oraz certyfikatem ukończenia kursu języka hiszpańskiego – pozwolił uczniom zdobyć pierwsze doświadczenia zawodowe w środowisku międzynarodowym, poszerzyć wiedzę i umiejętności zawodowe.
Wszechstronny rozwój
Podczas odbywania praktyk, kursów i codziennych aktywności uczniowie rozwinęli umiejętności w zakresie języka hiszpańskiego i angielskiego. Ponadto poznali kulturę i zwyczaje hiszpańskie. Zwiedzili Kordobę, Malagę, Granadę i Baezę, degustowali typowe przekąski hiszpańskie podczas Tapas Night, uczestniczyli w koncercie muzyki flamenco, rozgrywali mecze piłki nożnej z Hiszpanami.
Na warsztatach w Centrum Interpretacji Oliwy z Oliwek w Ubedzie poznali metody uprawy i zbioru oliwek oraz produkcji oliwy z oliwek, nauczyli się rozpoznawać rodzaje i jakość oliwy.
Przygotowane przez koordynatorów euroMind warsztaty grupowe o tematyce zawodowej rozwijały kreatywność, umiejętność skutecznej negocjacji i pracy w grupie, tworzenia nowoczesnego CV. Uczestnicy warsztatów otrzymali wskazówki na temat efektywnego funkcjonowania na krajowym i europejskim rynku pracy.
Doświadczenie i przygoda
Staż w Hiszpanii był dla uczniów niezapomnianą przygodą i wspaniałym doświadczeniem. Teraz przekazują młodszym kolegom zdobytą wiedzę i umiejętności, zachęcają do udziału w podobnych przedsięwzięciach.
Na spotkaniu podsumowującym projekt dzielili się swoimi wrażeniami i doświadczeniem, a grupa uczniów w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych w ramach zajęć praktycznych przygotowała prezentację i degustację tradycyjnych przysmaków kuchni andaluzyjskiej.
Prace związane z realizacją projektu koordynowały nauczycielki ZSCKR Anna Kunert, Jolanta Dziedzic i Jadwiga Rej-Ciepły.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS