A A+ A++

Jak wygląda kulinarna podróż do mitycznego WYRAJU?

WYRAJ w kulturze słowiańskiej odnosi się do krainy wiecznego szczęścia, spokoju i dostatku. To rodzaj raju, miejsca błogosławieństwa dla dusz, pełnego ziół, kwiatów, drzew i źródeł, gdzie panuje wieczna wiosna i radość. Mit Wyraju miał silne oddziaływanie na kulturę i wierzenia Słowian, podkreślając pragnienie harmonii i pokoju.

Nie sposób więc nie pokusić się o wniosek, że restauracja WYRAJ ma głębokie korzenie w pasji do kultury i tradycji słowiańskiej. Powstała z chęci stworzenia wyjątkowej przestrzeni, gdzie miłośnicy i amatorzy słowiańskiego dziedzictwa, ale także koneserzy regionalnego dobra, mogą spotkać się i cieszyć prawdziwymi doznaniami kulinarno-kulturowymi.

Słowiański WYRAJ dopracowany w każdym szczególe!

W WYRAJU nic nie jest przypadkowe. Witające nas logo, wystrój, muzyka, mistyczna atmosfera i snująca opowieść karta to liczne nawiązania do bogactwa słowiańskiej kultury. Wnętrza restauracji zachwycają autentycznością i dbałością o detale, gościnna obsługa paląca wonne kadzidła, które zauroczą. Wyraj ma ogródek pełen pachnących ziół i kwitnących roślin, drewniane stoły a pomiędzy duży głaz z ogniem jak z pradawnego miejsca kultu – jest klimat. A kuchnia? Ta pełna jest tradycyjnych potraw i smaków, które czerpią inspirację ze starych receptur i przepisów – tego trzeba spróbować i co warto podkreślić, że przyrządzane są na świeżych produktach od polskich dostawców.

Wyrajowe menu podzielone na “Ucztę Dzień” i “Ucztę Noc”, odzwierciedla cykl dnia Słowian sprzed wieków. Wśród dostępnych tu pozycji znajdziemy śniadaniowe pajdy rzemieślniczego chleba z wiejskim masłem z ziołami, jajecznicę, podpłomyki i smarowidła oraz kozi twaróg. A wieczorem? Wystawna uczta a w niej “popasy”, “pieńki” i “obiata” czyli wspaniałe kiszonki, sery zagrodowe i swojskie wędliny, raki i ryby, mięsa w tym dziczyzna czy obłędne słodzone miodem wety – desery. Oczywiście w garniszu nie zabraknie także elementów bardziej współczesnych – w końcu kuchnia słowiańska z biegiem czasu ewoluowała.

Zwraca uwagę także propozycja baru! Karta napitków i trunków, która jest idealnym dopełnieniem kulinarnej opowieści. Lemoniada na soku z brzozy, napary ziołowe, kwas chlebowy …autorskie koktajle inspirowane przyrodą i bóstwami – tego jeszcze nie było(!) Co istotne, menu zmienia się nie tylko wraz z porami dnia, ale także z porami roku. WYRAJ to bogactwo tego, co daje nam matka natura.

Jak widzisz, WYRAJ to nie tylko restauracja, to prawdziwe doświadczenie kulinarno-kulturowe, które celebruje dziedzictwo słowiańskie w każdym calu. Przychodząc tu nastaw się na spróbowanie potraw i napojów, które gościły przez wieki na słowiańskich stołach, a teraz w odświeżonej formie ucieszą Twoje podniebienie. WYRAJ ciężko opisać słowami, to forma opowieści i kultywowania tradycji, którą trzeba po prostu przeżyć. Naszym zdaniem to miejsce, którego Polska i Warszawa bardzo potrzebowała. Czy jest nad czym się zastanawiać? Do zobaczenia w WYRAJU!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWoda (nie) do picia
Następny artykułUważaj, co pijesz w trakcie upałów. Przed tymi napojami ostrzegają lekarze