A A+ A++

Każdy mógł skosztować potraw przygotowanych podczas polsko – ukraińskich warsztatów kulinarnych w Domu Kultury w Filipowicach.

Podczas warsztatów kulinarnych w Filipowicach. FOT. z archiwum KGW Filipowice

Zorganizowało je Koło Gospodyń Wiejskich Filipowianki.

– Dzięki warsztatom zarówno osoby z Ukrainy jak i z Polski będą miały okazję lepiej poznać tradycje i obyczaje. Chcemy umożliwić przełamanie bariery językowej, kulturowej. Spotkania odbędą się również 18 i 25 czerwca – zapowiada Anna Lewicka przewodnicząca KGW.

Wśród prowadzących warsztaty była Ukrainka – Olga Bajdiuk, uczestnicząca w programie MasterChef (wersja ukraińska).

Organizatorzy przewidzieli degustację przygotowanych przez nią potraw (chłodnik, barszcz ukraiński), ale nie brakowało także dań polskich (żurek, krupnik czy szarlotka). Nie zabrakło również chleba ze smalcem i tegorocznych ogórków małosolnych.

Najmłodsi uczestniczy natomiast brali udział w kreatywnych warsztatach plastycznych prowadzonych przez Panią Ewelinę Sarnek i Małgorzatę Stryczek.

Koło gospodyń na warsztaty otrzymało grant w wysokości 5 tys. zł z konkursu Dobry Sąsiad organizowanego przez Kopalnię Wapienia Czatkowice należącej do Grupy TAURON.

Wniosek pod tytułem Sąsiedzkie wsparcie integracji kulturowo – społecznej z uchodźcami ukraińskimi w naszej lokalnej społeczności zdobył uznanie organizatorów.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułRzeszów wyróżniony przez Zełenskiego tytułem “miasta-ratownika”
Następny artykułDeath Stranding 2 jest już w produkcji. Norman Reedus znów nie utrzymał języka za zębami