Spacer po najpiękniejszych miejscach Gdyni, a potem coś ciepłego do picia przy relaksującym szumie fal? Gdynianie zdążyli już przyzwyczaić się do takiego scenariusza. Miasto na początku lutego poszuka dzierżawców, którzy będą chcieli przez kolejny rok prowadzić mobilne punkty z kawą, napojami czy lodami. Do wyboru aż dziesięć atrakcyjnych punktów – w tym bulwar Nadmorski, okolice molo w Orłowie czy Polanki Redłowskiej.
Są obecne w Gdyni już od lat i w zasadzie wpisały się krajobraz każdego słonecznego dnia, gdy tłumy gdynian i turystów wyruszają na piesze wędrówki po mieście. Mobilne kawiarnie i punkty serwujące zimne napoje, soki, owoce czy lody można spotkać w szczycie sezonu we wszystkich najbardziej atrakcyjnych miejscach, od Śródmieścia po Orłowo. Z założenia są bardzo mobilne i nieco różnią się od popularnych food trucków – bazują na rowerowych przyczepkach lub konstrukcjach zbliżonych do motoroweru.
Z małej, mobilnej gastronomii przy turystycznych wizytówkach Gdyni będziemy mogli korzystać także przez najbliższy rok. Ogłoszono przetarg na dzierżawę punktów, w których można sprzedawać zimne i ciepłe napoje, lody oraz owoce. To łącznie dziesięć atrakcyjnych lokalizacji w różnych rejonach Gdyni, z których będzie można korzystać od 1 marca tego roku do 28 lutego 2022 roku, prowadząc interes od 8:00 do 22:00:
- Orłowo – dwie lokalizacje w pobliżu orłowskiego molo i Promenady Królowej Marysieńki
- Bulwar Nadmorski – dwie lokalizacje w okolicy skweru Arki Gdynia
- Molo Południowe – dwie lokalizacje na końcu alei Jana Pawła II, na wysokości Akwarium Gdyńskiego
- Wzgórze św. Maksymiliana – jedna lokalizacja przy przystankach komunikacji miejskiej i przystanku SKM Gdynia Wzgórze św. Maksymiliana
- Redłowo – jedna lokalizacja przy Polance Redłowskiej, obok schodów prowadzących na plażę
- Orłowo – jedna lokalizacja na końcu Promenady Królowej Marysieńki, przy ul. Plażowej / Przebendowskich
- Orłowo – jedna lokalizacja na Kolibkach, przy pomniku Orła Białego
Aby uzyskać prawo do prowadzenia swojej działalności „na kółkach” w tych miejscach, trzeba zgłosić się do dwuetapowego przetargu. Zainteresowani mają czas na złożenie oferty do 8 lutego (do godz. 14:00).
Pierwszy etap przetargu to wstępna weryfikacja zgłoszeń przez komisję, etap drugi – licytacja dotycząca stawki czynszu za dzierżawę (prawo do dzierżawy otrzyma ten, kto w przypadku większego zainteresowania zaoferuje wyższą stawkę). Dla każdego punktu określono wywoławcze stawki czynszu, które wahają się od 4 tys. do 10 tys. złotych (bez VAT) za cały okres dzierżawy. Oferenci powinni także wpłacić wadium w warunkach określonych w przetargu.
Aby zadbać o estetykę w miejscach chętnie odwiedzanych przez turystów i mieszkańców, w przetargu określono też ogólne reguły dotyczące m.in. stosowania stonowanych kolorów czy eksponowania logotypu firmy. Dzierżawcy punktów pod mobilną gastronomię będą też zobowiązani do utrzymania czystości w najbliższym otoczeniu, ponadto nie będą mogli dostawiać do swoich biznesów dodatkowych mebli.
Szczegóły dotyczące postępowania i procedury przetargowej na investgdynia.pl.
Zobacz także:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS