Zaczynamy zapowiadane tydzień temu gotowanie z Piotrem Domańskim. Jako pierwsze danie pan Piotr proponuje buchtę warmińską, bo nasz szef kuchni pochodzi z Warmii.
W czasie koronawirusa zostaliśmy zmuszeni do pozostania w domu, więc przepis przygotowałem dla tych, co chcą coś szybkiego, prostego i zarazem smacznego. I to bez wyrabiania ciasta. To buchta warmińska dla leniwych.
Składniki:
800 g mąka pszenna/tortowa
100 g świeże drożdże
130 g cukier
220 ml olej
220 ml ciepłe – mleko
4 jaja
szczypta soli
5 ml aromat spożywczy do ciasta(pomarańczowy lub cytrynowy)
————————
Kruszonka:
100 g margaryna lub wersja bogatsza masło ekstra łaciate (moim zdaniem najlepsze)
200 g cukier
300 g maka pszenna/tortowa
—————
Wykonanie:
Na dno miski rozkruszyć drożdże. Zasypać cukrem drożdże. Dolać ciepłe mleko i olej. Teraz szczypta soli.
Jajka rozbić i roztrzepać i dolać je do po podanych wyżej składników. Zasypać wszystko mąką.
Całą masę przykryć ściereczką i odstawić na 1,5 h, najlepiej w ciepłe miejsce.
Teraz można zrobić kruszonkę:
Utrzeć masło z cukrem, dodać mąkę i wyrobić to ręcznie zagniatając aż pojawią się “grudki”. Po upływie 1,5 h składniki na ciasto dobrze wymieszać drewnianą łyżką.
Przygotowaną masę wylać na blachę i całość posypać kruszonką.
Spód blachy można wcześniej wysmarować margaryną i delikatnie obsypać bułką tartą, żeby nasza buchta nie przywarła.
Wstawić do rozgrzanego piekarnika na 45 min. w temp. 200 stopni.
SMACZNEGO!!!!!!!
Ps. Buchtę możemy kroić lub rwać i zajadać z miodem, dżemem lub tak po prostu jak ja to robię smaruję masłem i popijam mlekiem… tak jak uczyła Babcia.
Szef kuchni Piotr Domański
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS