Lekkie i łatwe w wykonaniu ciasto z dodatkiem brzoskwiń. Owoce dodajemy do masy śmietankowej i na wierzch, do galaretki. Jeżeli nie mamy czasu pilnować, kiedy galaretka będzie nam krzepnąć, aby wylać ją na wierzch, możemy wlać ją do takiej samej blachy wyłożonej folią, w jakiej piekł się biszkopt i poczekać aż zastygnie i wyłożyć na masę.
Brzoskwiniowiec
Składniki na biszkopt:
– 3 jajka
– 100g cukru
– 70g mąki pszennej
– 30g mąki ziemniaczanej
– szczypta soli
Wykonanie biszkoptu:
Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier, miksujemy do momentu, kiedy nie będzie wyczuwalny cukier. Dodajemy żółtka i miksujemy dalej. Do masy jajecznej dodajemy wcześniej przesianą mąkę i mieszamy delikatnie łyżką. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, wylewamy masę i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160-170 stopni przez 20-30 minut. Po wyjęciu upieczony biszkopt upuszczamy z wysokości 30 cm.
Składniki na krem:
– 250 g mascarpone
– 200 ml śmietany kremówki 30%
– pół szklanki cukru
– 5 zblendowanych na mus brzoskwiń z puszki
Wykonanie kremu:
Mascarpone, kremówkę i cukier umieścić w misce. Miksować aż do połączenia się składników i zgęstnienia masy. Do całości dodać mus i wymieszać.
Dodatkowo:
– 2 galaretki brzoskwiniowe
– 5 brzoskwiń z puszki, pokrojonych w kostkę
Galaretki rozpuszczamy w 750 ml wody i odstawiamy do ostudzenia. Gdy galaretka będzie chłodna, dodajemy do niej brzoskwinie. Całość wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia, w którym piekł się biszkopt. Odstawiamy do całkowitego stężenia.
Po tym czasie na biszkopt wykładamy krem, a na górę układamy galaretkę.
Smacznego!
(or)
View the discussion thread.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS