A A+ A++

Nazwa tego przysmaku brzmi intrygująco – brotchan foltchep. A jak smakuje! Zakochacie się w tej irlandzkiej zupie.

Zamiast kiełbasek wieprzowych można dodać do zupy troszkę pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku

SKŁADNIKI:

  • 3 pory
  • 3-4 kiełbaski wieprzowe
  • szklanka mleka
  • 1 litr bulionu
  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 100 g masła
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • czosnek (opcjonalnie)

WYKONANIE:
Pory dokładnie czyścimy, a potem kroimy na grube plastry, w międzyczasie rozpuszczając masło w rondelku. Pocięte pory podsmażamy w rondelku aż zmiękną. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy bulion, mleko i wsypujemy płatki owsiane. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Zupę można zblendować, choć nie jest to konieczne. Następnie podsmażamy kiełbaski, a potem je kroimy. Kawałki kiełbasek układamy na talerzu i zalewamy zupą.

W oryginalnym przepisie nie ma groszku ptysiowego czy grzanek, kto jednak je lubi, może nimi udekorować zupę.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWięcej na wojsko. Weszła w życie ustawa o obronie Ojczyzny
Następny artykułIntel Ivy Bridge ma już 10 lat! Wspominamy układy Core 3. generacji, które jako pierwsze powstały przy użyciu litografii 22 nm