Nazwa tego przysmaku brzmi intrygująco – brotchan foltchep. A jak smakuje! Zakochacie się w tej irlandzkiej zupie.
Zamiast kiełbasek wieprzowych można dodać do zupy troszkę pokrojonego w kostkę i podsmażonego boczku
SKŁADNIKI:
- 3 pory
- 3-4 kiełbaski wieprzowe
- szklanka mleka
- 1 litr bulionu
- 3 łyżki płatków owsianych
- 100 g masła
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
- czosnek (opcjonalnie)
WYKONANIE:
Pory dokładnie czyścimy, a potem kroimy na grube plastry, w międzyczasie rozpuszczając masło w rondelku. Pocięte pory podsmażamy w rondelku aż zmiękną. Następnie przekładamy je do garnka, wlewamy bulion, mleko i wsypujemy płatki owsiane. Doprawiamy do smaku gałką muszkatołową. Gotujemy na małym ogniu 15-20 minut. Zupę można zblendować, choć nie jest to konieczne. Następnie podsmażamy kiełbaski, a potem je kroimy. Kawałki kiełbasek układamy na talerzu i zalewamy zupą.
W oryginalnym przepisie nie ma groszku ptysiowego czy grzanek, kto jednak je lubi, może nimi udekorować zupę.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS