A A+ A++

Mowa o brazylijskim deserze o nazwie quindin. Quindin, czy też quindim, to bardzo popularny w Brazylii deser składający się z jaj, mleka, dużej ilości brązowego cukru i oczywiście kokosa. Deser pieczony jest w piekarniku i może przypominać nieco takie słodkości mleczne, jak hiszpański flan czy francuskie crème brûlée.

Pascal Brodnicki podał przepis na ten pyszny deser, czym wzbudził entuzjazm wśród swoich followersów. Nic dziwnego – kokosanki w tej postaci wydają się pyszne, efektowne, a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu.

Przepis na kokosanki. Najsmaczniejsze kokosowe ciasteczka

1. Do miski wsypać wiórki i zalać je mlekiem kokosowym. Odstawić na 30 minut, by wiórki napęczniały.
2. Przygotować 4 naczynia do zapiekania, a dużą żaroodporną formę wypełnić wodą tak, by kokilki były zanurzone w 2/3 wysokości.
3. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza.
4. Kokilki wysmarować masłem i obsypać cukrem. Pozostały cukier oraz żółtka ubić na puszysty kogel mogel.
5. Wymieszać z wiórkami i powstałą masą napełnić kokilki. Z wierzchu obsypać je dodatkowo wiórkami wymieszanymi z parmezanem.
6. Umieścić w piekarniku w naczyniu wypełnionym wodą na 20 minut.

Kokosanki można podawać na ciepło lub na zimno.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułJaką mamy realną szanse na pozyskanie pracy w Gdańsku?
Następny artykułKoronawirus: Wzrost liczby zakażeń, znów dużo zgonów