Kozieradka pospolita jest określana mianem “bożej trawki”, “koniczyny greckiej”, “greckiego siana” lub po prostu “kozieradki lekarskiej”. Obecnie uprawia się ją niemal na całym świecie, w tym m.in. w rejonie Morza Śródziemnego, Europy Środkowej i Azji. Roślina była stosowana już w starożytności jako remedium na rozmaite choroby.
Kozieradka: właściwości dla zdrowia
Zobacz również:
Obecnie znajduje ona zastosowanie w wielu dziedzinach, nie tylko medycynie. Jest wykorzystywana w kuchni i kosmetyce. Jeżeli chodzi o cele lecznicze, to najczęściej wykorzystuje się nasiona rośliny. A to ze względu na związki śluzowe, pomocne m.in. w leczeniu cukrzycy (obniżają poziom cukru we krwi).
Oprócz tego kozieradka zawiera również glukomannany, saponiny steroidowe, lipidy, białko, flawonoidy, witaminę PP, cholinę i związki mineralne. W kozieradce znajdują się też witaminy A, B6 i C. Jest też źródłem kwasu foliowego, żelaza, cynku, potasu, wapnia, fosforu i magnezu.
Nasiona rośliny doskonale wpływają na układ trawienny – łagodzą niestrawność, wzdęcia czy zapalenie błon śluzowych żołądka. Kozieradka reguluje poziom cholesterolu, obniża ciśnienie, wspomaga produkcję czerwonych i białych krwinek, co poprawia funkcjonowanie układu odpornościowego. Na tym nie koniec, ponieważ ma też dobry wpływ na włosy – wzmacnia kosmyki i zapobiega ich wypadaniu.
Oto lista najważniejszych właściwości kozieradki “w pigułce”:
-
działa przeciwbakteryjnie i przeciwzapalnie,
-
obniża poziom glukozy we krwi,
-
obniża stężenie cholesterolu,
-
działa osłonowo na błonę śluzową żołądka,
-
wzmacnia odporność,
-
stymuluje laktację.
Napar z kozieradki to naturalny poskramiacz kilogramów123RF/PICSEL
Kozieradka pomaga schudnąć?
Kozieradkę warto pić również wtedy, gdy zależy nam na utracie zbędnych kilogramów. Dlaczego warto włączyć ją do diety? Zawarte w niej składniki aktywują enzymy, które przyspieszają przemianę materii, co sprzyja spalaniu kalorii i tym samym – utracie wagi. Co więcej, dzięki wysokiej zawartości błonnika, kozieradka zwiększa uczucie sytości.
Herbata z kozieradki: jak stosować
Jak pić kozieradkę? W sklepach można ją znaleźć najczęściej w postaci zmielonych lub całych nasion. Wystarczy zalać wrzącą wodą 1 lub 2 łyżeczki nasion i odczekać 15 minut. Nie należy przekraczać trzech szklanek herbaty dziennie. Jeżeli spożywamy ziarna kozieradki w sproszkowanej wersji, należy przyjmować 1 łyżeczkę 3 razy w ciągu dnia.
Chociaż kozieradka ma wiele cennych dla zdrowia właściwości, to w niektórych przypadkach należy uważać. Ostrożność powinny zachować przede wszystkim osoby stosujące leki na cukrzycę, obniżające stężenie glukozy we krwi, jak i leki przeciwzakrzepowe czy leki stosowane na depresję. Osoby uczulone na rośliny pochodzące z rodziny bobowatych (kozieradka do nich należy) i kobiety w ciąży, nie powinny spożywać herbaty z kozieradki.
Kozieradkę można stosować również jako okłady. Zmielone lub rozdrobnione nasiona należy wymieszać z wodą, a następnie gotować przez pięć minut. Powstałą “pastę” należy nałożyć na płótno. Tak przygotowany okład należy kłaść na obolałe miejsce trzy razy dziennie. I tutaj trzeba uważać, ponieważ kozieradka stosowana na skórę może powodować podrażnienia.
Kozieradka jest nazywana “greckim sianem” lub “bożą trawką”123RF/PICSEL
Niedoceniana przyprawa. Ma zapach rosołu, ale za to jakie cudowne właściwości!Interia.tv
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS