Obowiązkowo gotowana w sezonie wiosennym, gdy tylko na straganach pojawią się smakowite wiązki różowawych łodyg z zielonymi listkami. Młode buraczki to kwintesencja smaku wiosny.
Nie ma nic prostszego niż zupa z botwinki – wystarczy wywar mięsny lub warzywny i posiekane liście, łodygi oraz korzenie młodego buraka. Do tego śmietana, jajko i ziemniaki – obiad gotowy.
Szczaw pyszni się na targu wiosną, zachęcając do zakupu. Trudno przejść obojętnie obok tej wściekłej zieleni. A cóż lepszego na wiosnę niż talerz parującej, lekko kwaskowatej zupy ze szczawiu?
Z uwagi na obecność szczawianów obowiązkowo z jajkiem (a najlepiej dwoma!). A może ryżowe kulki? Albo zupa krem? Sprawdźcie, jakie odsłony może mieć poczciwa zupa szczawiowa.
Zimą robimy go na kapuście kiszonej z dużą ilością mięs – podobnie jak bigos. Wiosną i latem nasze serca skrada jednak młoda, delikatna kapusta. Zupa z niej jest tak pyszna, że trudno poprzestać na jednym talerzu, a gdy dodamy do niej na przykład miękkie pulpeciki z mięsa, to z powodzeniem kapuśniak z młodej kapusty zastąpi nam cały obiad.
Sezon na szparagi jest wyjątkowo krótki, więc warto wykorzystywać te smakowite, chrupiące białe i zielone łodygi, kiedy tylko jest okazja. A żeby się nie znudziły, można postawić na… zupy! W postaci kremu zasmakują nawet tym, którzy od szparagów dotychczas stronili.
A co powiecie na zupę z zielonych ogórków z dodatkiem soku z ogórków małosolnych? Jest pyszna! To eksplozja słodyczy i orzeźwienia pochodzącego ze świeżych ogórków połączona z bogatym aromatem kopru i czosnku z zalewy po świeżo ukiszonych ogórkach małosolnych.
Idealna na wiosnę i na lato!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS