A A+ A++

Katarzyna Bosacka przestrzega. Przyjrzała się składowi i zamarła

Katarzyna Bosacka, od lat doradzając Polakom w kwestiach świadomego robienia zakupów, jest dziś prawdziwą ekspertką w tym temacie. Wielu rodaków mocno ceni sobie jej rady, biorąc do serca zalecenia dziennikarki, jeśli chodzi o dokładne analizowanie składów produktów.

Katarzyna Bosacka stale zachęca bowiem Polaków, by ci przykładali nieco większą uwagę do tego, co ląduje w ich sklepowym koszyku. Raz za razem udowadnia przy tym, że skład widniejący na etykietach danych produktów w rzeczywistości może mocno różnić się od deklaracji producenta. Tym razem ekspertka przyjrzała się napojowi, po który uwielbiają sięgać najmłodsi. Kolejno zdemaskowała jego skład i zamarła.

Katarzyna Bosacka demaskuje skład napoju czekoladowego w proszku. “Nie kupujcie”

Katarzyna Bosacka, kontynuując swoją misję doradzania Polakom w kwestiach świadomego dokonywania zakupów, przyjrzała się etykiecie napoju czekoladowego w proszku, przypominającego kakao lub gorącą czekoladę. Szybko okazało się, że kryje się w nim głównie cukier.

“Zerknijcie na skład. Drugie miejsce należy do cukru, którego w 100 g jest aż 62 g, czyli grubo ponad połowę stanowi cukier! W 100 g jest 12,5 łyżeczki cukru! O zgrozo!” – odkrywa Katarzyna Bosacka, ostrzegając konsumentów. To jednak nie wszystko.

“Co tu jeszcze mamy? Tłuszcz palmowy, syrop glukozowy, emulgatory, stabilizatory, sztuczne aromaty” – wylicza ekspertka. “Ja wiem, że dzieci uwielbiają tego typu produkty, ale nie są dla nich niczym dobrym. A wręcz przeciwnie… Unikajmy, nie podawajmy, nie kupujmy” – apeluje Katarzyna Bosacka.

Nie oznacza to jednak, że należy zupełnie odmawiać sobie lub najmłodszym podobnych napojów. Konieczna jest jednak rozwaga i odpowiednia dawka konsumenckiej świadomości. “Jeżeli chcemy dawać dzieciom kakao do picia to wybierajmy to prawdziwe z dużą ilością miazgi kakaowej i z małą ilością cukru…” – radzi dziennikarka.

Jakie kakao jest najzdrowsze? Zwróć uwagę na szczegóły

Ziarna kakao w swoim składzie zawierają wiele witamin i minerałów – magnez, żelazo, wapń, fosfor, potas czy cynk, a także witaminy A, C, E czy te z grupy B. Naturalne jest dodatkowo bogatym źródłem białka i tłuszczów.

Za najzdrowsze uważa się kakao surowe, powstające na bazie mielonych w niskiej temperaturze nasion kakaowca (a nie poddanych procesowi prażenia). Takie zachowuje bowiem najwięcej cennych składników. Przy okazji następnych zakupów warto więc mieć się na baczności.

Matteo Brunetti: We Włoszech trudno wyszukać dobrą włoską restaurację, bo oceny turystów wprowadzają w błąd INTERIA.PL

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZnajdowały się w wielu domach. Dziś te filiżanki z czasów PRL są warte ponad 8 tys. zł [FOTO]
Następny artykułJak lepiej zarządzać budżetem firmy przy współpracy z freelancerami?