– Prawosławna Wielkanoc odbywa się tydzień po naszej. Świętowanie jej to odmienne tradycje, inne potrawy, ale ta sama radość, życzliwość, nadzieja. Chcąc dać okazję do poznania się tych dwóch bliskich sobie, ale jednak różniących się kultur, postanowiliśmy zaprosić Polaków i Ukraińców do wspólnego stołu. Dlatego wymyśliliśmy “Smak Warszawy dla Ukrainy” – mówi Marcin Nowacki, wiceprezes organizującego wydarzenie Związku Przedsiębiorców i Pracodawców.
Impreza odbędzie się 23 kwietnia w Hali Gwardii. Gotować będą m.in. Katarzyna Bosacka, Agnieszka Kręglicka, Jan Kuroń, Oliwia Bernady, Matteo Brunetti, Dimitrij Babak z restauracji Baczewski, wiceprezydent Warszawy Michał Olszewski, Jarosław Kret. Podzielą się też przepisami na potrawy. W Hali Gwardii zasiądziemy też przy wspólnym stole. – W menu znajdziemy faszerowane jajka, kiełbasę białą zapiekaną w piwie, sałatkę jarzynową, pastę alla sorrentina, tradycyjny ukraiński barszcz na uszach wieprzowych, żurek, sernik ukraiński, paschę – wylicza Marcin Nowacki.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS