A A+ A++

Boeuf Strogonow, czyli gulasz wołowy z cebulą, pieczarkami, przecierem pomidorowym i kiszonymi ogórkami, to pyszne danie wywodzące się z kuchni rosyjskiej. Jak je przygotować?

3.5

(35 głosów)

d4n666v

Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?

Getty Images

Odwiedź WP Kuchnia na Insta

Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?

Składniki

  • 50 dkg polędwicy wołowej,
  • 15 dkg cebuli,
  • 15 dkg pieczarek,
  • 15 dkg ogórka konserwowego lub kiszonego,
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku,
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego,
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej, bazyli, tymianku, estragonu,
  • 1 łyżka mąki,
  • 2 łyżki śmietany,
  • sól, pieprz do smaku.

Przepis

1. W niewielkiej ilości oleju podsmażyć pokrojoną w księżyce cebulę oraz pokrojone w plastry pieczarki. Chwilę zasmażać.
następnie dodać pokrojonego w małe paseczki ogórka.

2. W trakcie smażenia rozprowadzić koncentrat i dodać przyprawy. Podlać lekko wodą.

3. Odfiletowaną i pokrojoną w wąskie paseczki polędwicę, oprószyć mąką i smażyć przez 30 min. w małej ilości oleju.

4. Usmażone mięso wymieszać z sosem i w miarę potrzeby dodać trochę wody. Pod koniec gotowania dodać śmietanę.

5. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chlebem lub ryżem.

Przepis dodał użytkownik julia313

d4n666v

Boeuf strogonoff. Co to jest i jak go przygotować?

Podziel się opinią

Bądź z nami na bieżąco

na Instagramie

👍Lubię to!

na Facebooku

Komentarze

Trwa ładowanie

.

.

.

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • kartofle zapiekane z jajkami

    Ziemniaki po nelsońsku. Tani, prosty i pyszny obiad

  • Przepis na kotleciki drobiowe

    Drobiowe kotleciki Szu Szu. Posmakują dzieciakom

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

    Rolada z mięsa mielonego. Smacznie i szybko

  • Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

    Rolada z indyka faszerowana grzybami i śliwką

d4n666v

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

    Polędwica wieprzowa duszona w sosie z kaparów. Podaj z ziemniaczanym puree

  • Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

    Chinkali z mięsem wieprzowym. Smak Gruzji

  • Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

    Pulpety w białym sosie. Tanie i smaczne

  • Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

    Kotlety pożarskie. Klasyka na obiad

  • Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

    Karkówka z pończochy. Sprytny sposób na domową wędlinę

Zobacz więcej: Gulasz

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

  • Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk

    Bogracz, czyli gulasz z kociołka. Węgierski klasyk

  • Kurczak z warzywami w sosie własnym

    Kurczak z warzywami w sosie własnym

  • Potrawka z ciecierzycy z grzybami i papryką

    Potrawka z ciecierzycy z grzybami i papryką

  • Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita

    Toskański gulasz z ziemniaków i jackfruita

  • Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

    Irlandzki sposób na gulasz. Mięsny obiad dla całej rodziny

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

    Kurczak w sosie orzechowym. Błyskawiczny i pyszny obiad

  • Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

    Pulpety w sosie marchewkowo-koperkowym, ryż i czerwona kapusta

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

    Rozgrzewający gulasz z wołowiny i warzyw

Zobacz więcej: Cebula

  • Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

    Zupa krem cebulowa. Z grzankami smakuje najlepiej

  • Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

    Lubelskie cebularze. Regionalny przysmak

  • Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

    Krążki cebulowe. Błyskawiczna przekąska na imprezę

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i aromatyczna

  • Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

    Francuska zupa cebulowa. Rozgrzewająca i pełna smaku

  • Pulpety z czerstwego pieczywa

    Pulpety z czerstwego pieczywa

  • Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

    Duszona pieczeń wołowa według przepisu z 1913 r.

  • Pieczarki z kremowym farszem. Przekąska Damiana Kordasa

    Pieczarki z kremowym farszem. Przekąska Damiana Kordasa

  • Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

    Wytrawne walentynkowe babeczki. Smakują bajecznie

  • Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

    Maczanka krakowska. Robiła furorę wieki przed hamburgerami

  • Propozycja na jesień. Serowe grzyby

    Propozycja na jesień. Serowe grzyby

  • Camembert z nadzieniem z pieczarek i szynki. Pyszna przekąska

    Camembert z nadzieniem z pieczarek i szynki. Pyszna przekąska

  • Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

    Pielmieni według receptury z 1855 roku. Smak dzieciństwa

  • Kiełbasa bałkańska

    Kiełbasa bałkańska

  • Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!

    Gulasz austriacki według przedwojennej receptury. Jest pyszny!

  • Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu

    Bulion po magnacku Ewy Wachowicz. Podaj zamiast rosołu

  • Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni

    Pieczeń huzarska. Zapomniany specjał polskiej kuchni

  • Zupa pomidorowa z mieloną wołowiną i czerwoną fasolą. Przełam klasykę

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułZdradził ją tatuaż…
Następny artykułDwa razy więcej małżeństw, spadek liczby ludności coraz wolniejszy