Jak przekazał w komunikacie resort sprawiedliwości, w czwartek 9 maja minister Adam Bodnar odwołał: Prezes Sądu Okręgowego w Gorzowie Wielkopolskim – sędzię Annę Kuśnierz-Milczarek, Wiceprezes Sądu Okręgowego w Gorzowie Wielkopolskim – sędzię Kingę Wochnę, Prezesa Sądu Rejonowego w Gorzowie Wielkopolskim – sędziego Jarosława Dudzicza oraz Wiceprezes Sądu Rejonowego w Gorzowie Wielkopolskim – sędzię Dorotę Bobrowicz.

Resort wyjaśnia przyczyny dymisji

MS wyjaśnia, że przyczyną odwołania wskazanych wyżej sędziów z zajmowanych stanowisk funkcyjnych było powołanie ich do pełnienia funkcji prezesów i wiceprezesów sądów przez poprzedniego ministra sprawiedliwości w oparciu o przepisy znowelizowanej ustawy Prawo o ustroju sądów powszechnych, które wykluczyły udział samorządu sędziowskiego w procesie powoływania prezesów sądów. Doprowadziło to do sytuacji, w której funkcje prezesów i wiceprezesów sądów objęły osoby nie posiadające wystarczającego doświadczenia orzeczniczego i menedżerskiego, a także nie cieszące się poparciem i zaufaniem środowiska sędziowskiego — czytamy w komunikacie.

Dodatkową przesłanką odwołania za zajmowanych funkcji sędziów: Doroty Bobrowicz, Jarosława Dudzicza oraz Kingi Wochna było udzielenie przez nich poparcia sędziom kandydujących do tzw. nowej Krajowej Rady Sądownictwa. Jak zauważa MS, powszechnie było wiadome, że KRS w nowym składzie została powołana po przerwaniu konstytucyjnej kadencji członków wcześniejszej, zgodnej z Konstytucją KRS.

Ponadto w przypadku sędziego Jarosława Dudzicza decyzja Ministra Sprawiedliwości została również uzasadniona jego udziałem w procedurze konkursowej przed nową KRS na sędziego Sądu Najwyższego w Izbie Kontro … czytaj dalej

Poprzedni artykułSpartanie w roli gospodarzy. Przyjdź kibicować
Następny artykułNagła zmiana ws. CPK. Tusk ma problem?