A A+ A++

Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wiele wartości odżywczych. Ma przede wszystkim dużą zawartość białka, będąc jednocześnie bogatym źródłem kwasu foliowego. Ceni się go również ze względu na liczne właściwości lecznicze. Kiedyś był tanią przekąską. Dziś staje się jednak prawdziwym rarytasem. Dlaczego bób jest tak drogi?

Bób jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu oraz wspomóc proces leczenia niedokrwistości.

Czy bób jest zdrowy? Oto, dlaczego warto go jeść

Bób to nie tylko znakomita przekąska, ale również składnik dań głównych. Wszystko dzięki szeregowi właściwości prozdrowotnych, które posiada. Wśród nich przede wszystkim:

  • wspomaganie leczenia anemii,
  • zmniejszanie poziomu złego cholesterolu,
  • zapewnienie uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania,
  • regulacja ciśnienia krwi,
  • usprawnienie pracy układu krążenia.

Co więcej, bób ma niską zawartość sodu i jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, regulując ciśnienie.

Bób jest również idealną alternatywą dla mięsa. Powinny to wiedzieć osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również cierpiące z powodu chorób układu krążenia i starające się przez to ograniczyć spożycie białka zwierzęcego.

Zobacz również: Bób: białko niemal idealne

Jaki bób do jedzenia wybrać? Sprawdzone triki

Sezon … czytaj dalej

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułB-Alert News: The Power of Prayer – Brighteon.TV
Następny artykułSuknia ślubna – co i komu wypada założyć do ślubu, a czego nie?