1 godz. 15 minut temu
Bób, podobnie jak inne rośliny strączkowe, posiada wiele wartości odżywczych. Ma przede wszystkim dużą zawartość białka, będąc jednocześnie bogatym źródłem kwasu foliowego. Ceni się go również ze względu na liczne właściwości lecznicze. Kiedyś był tanią przekąską. Dziś staje się jednak prawdziwym rarytasem. Dlaczego bób jest tak drogi?
Bób jest skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Wiąże kwasy żółciowe w jelicie grubym, obniżając stężenie cholesterolu LDL we krwi. Dzięki dużej zawartości kwasu foliowego może zapobiec wystąpieniu wad rozwojowych u płodu oraz wspomóc proces leczenia niedokrwistości.
Bób to nie tylko znakomita przekąska, ale również składnik dań głównych. Wszystko dzięki szeregowi właściwości prozdrowotnych, które posiada. Wśród nich przede wszystkim:
- wspomaganie leczenia anemii,
- zmniejszanie poziomu złego cholesterolu,
- zapewnienie uczucie sytości, zmniejszając chęć do podjadania,
- regulacja ciśnienia krwi,
- usprawnienie pracy układu krążenia.
Co więcej, bób ma niską zawartość sodu i jest bogaty w potas oraz rozpuszczalny błonnik, który sprzyja redukcji poziomu cholesterolu we krwi, regulując ciśnienie.
Bób jest również idealną alternatywą dla mięsa. Powinny to wiedzieć osoby na diecie wegetariańskiej i wegańskiej, ale również cierpiące z powodu chorób układu krążenia i starające się przez to ograniczyć spożycie białka zwierzęcego.
Zobacz również: Bób: białko niemal idealne
Sezon … czytaj dalej
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS