A A+ A++
Błąd popełnia wielu. Kawa traci moc

Błąd popełnia wielu. Kawa traci moc

Zaskakujące dane o kawie

Zaskakujące dane o kawie

Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Adobe

ZS

20.05.2024 18:41, aktualizacja: 20.05.2024 20:02

Badania wykazały pewną zależność pomiędzy smakiem kawy a datą jej palenia. To bardzo ważna informacja dla wszystkich wielbicieli tego napoju.

Jej miłośnicy nie wyobrażają sobie dnia bez choć filiżanki ulubionego napoju. Można ją pić bez dodatków, z cukrem, mlekiem, śmietanką… Wszystko zależy od naszych smakowych preferencji. Nie jest też tajemnicą, że wiele osób sięga po kawę, aby “dobudzić się” rankiem np. po niezbyt dobrze przespanej nocy. Kofeina potrafi nam podnieść ciśnienie i sprawić, że z większym zapałem zabierzemy się za codzienne obowiązki.

Jak dowodzą badania Analytical Flavor Systems wiele o smaku i aromacie kawy zdradza fakt, jak dawno temu była palona. Liczby mówią same za siebie. Czym się kierować, jeżeli zależy nam na kawie o intensywnym smaku i zapachu?

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Zobacz też: Zaparz i wypij. Efekty zauważysz gołym okiem

Aromatyczna kawa o pełnym bukiecie smaków? Tylko pod tym warunkiem

Naukowcy Analytical Flavor Systems wykazali, że kawa już po 14 dniach od daty palenia traci prawie 33 proc. swojego smaku oraz aromatu. Im później od daty palenia ziaren, tym jej walory są słabsze. Okazuje się, że w tym czasie utleniają się olejki zapachowe i ulatniają aromatyczne związki lotne. Jeżeli chcemy cieszyć się prawdziwym smakiem, krótki odstęp między parzeniem kawy a paleniem ziaren jest niezwykle ważny.

Proces “starzenia się” kawy rozpoczyna się zatem od razu po jej paleniu i bezpośrednio przekłada się na smak i zapach. W ten sposób rozróżnimy, czy pijemy świeży, czy “stary” napój.

Na zależność między smakiem kawy a świeżością ziaren zwrócili też m.in. autorzy publikacji “Protecting the Flavors—Freshness as a Key to Quality” (pol. “Chroniąc smaki – świeżość jest kluczem do jakości” – przyp. red.). Badacze podkreślili, że jakość kawy spada już kilka dni po wypaleniu ziaren.

Podobne informacje znajdziemy też w książce “Jak parzyć kawę” National Coffee Association of U.S.A. czy “The coffee Freschness Handbook” tego samego wydawnictwa.

Zobacz także:

Banan ma skórkę w tym kolorze? Lepiej go nie jedz
Banan ma skórkę w tym kolorze? Lepiej go nie jedz

Zapraszamy na grupę na Facebooku – #Samodbałość. To tu będziemy informować na bieżąco o wywiadach, nowych historiach. Dołączcie do nas i zaproście wszystkie znajome. Czekamy na was!

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

© Materiały WP
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułWiosenna Wyprzedaż Zabawek w Pilźnie
Następny artykułBrzesko. Powiatowe Obchody Dnia Strażaka / zdjęcia