A A+ A++

Sięgali do tradycji, przepisów swoich mam i babć, a potem przyprawiali szczyptą lokalności. Tak powstawały dania, które zostały zgłoszone do Bitwy Regionów, konkursu kulinarnego zorganizowanego przez Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa.

Na Dożynkach w Spale rozstrzygnięty został wojewódzki etap konkursu. Stanęło do niego pięć kół gospodyń wiejskich wyłonionych w eliminacjach regionalnych.

Najlepszymi z najlepszych w Łódzkiem zostały ogłoszone panie z KGW w Branicy w powiecie zduńskowolskim, które przygotowały Kwasek gotowany na mięsie z królika. Zupa zrobiona została na dwa sposoby: jako rosół i zabielona chrzanem do podania z puree ziemniaczanym. Tajemnicą dania ma być kurdybanek bluszcz i inne dodatki, m.in. pokrzywa. – A robiony jest na bazie kwasu z kapusty kiszonej w całej główce – opowiadają dumne Braniczanki. – To nasz kwasunio!

Drugie miejsce przyznano KGW Wkoło Wojciechów z powiatu radomszczańskiego za Jadło Wojciechowskie czyli świeżonkę z pierogami. Trzecia lokata przypadła „Swojskim Babkom” z Tresty w powiecie tomaszowskim za „Cztery grzechy główne” czyli pierogowy raj dla podniebienia.

Wyróżnienia otrzymały: KGW „Stanisławiczanki” za żur i KGW „Kuśnianki” za flaczki z kaczki.

Najlepszym gratulowali: Dariusz Klimczak, minister infrastruktury i Adam Nowak, wiceminister rolnictwa.

Zwyciężczynie konkursu będą reprezentować nasze województwo w finale konkursu na Stadionie Narodowym we wrześniu.

Powodzenia!

Redakcja serwisu ŁaskOnline.pl nie bierze odpowiedzialności za treść komentarzy zamieszczonych przez internautów. Należą one do osób, które je zamieściły.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułKODANO Optyk świętuje otwarcie ponad 100 salonów! Skorzystaj z mega rabatów!
Następny artykułMożna jeszcze trochę poszaleć, czyli nowy geo tydzień