A A+ A++

Biszkopt to rodzaj ciasta, który każdy z nas zna doskonale. Na jego bazie robimy torty, finezyjne desery oraz swojskie ciasteczka.

Biszkopt to rodzaj ciasta, który jest znany w Europie już od wielu wieków. Podobno przepis na ten cukierniczy wynalazek pochodzi z kuchni francuskiej. Wyszukane desery przygotowywane z tego ciasta były uwielbiane przez mieszkańców pałacu w Wersalu. Jak to się stało, ze królewskie ciasto z dworów francuskich stało się tak popularne w całej Europie? Podobno popularyzowały go córki Berty Sabaudzkiej.

Biszkopt to ciasto tak popularne, że na jego temat musiało powstać wiele legend. Jedna z nich mówi, że ciastem biszkoptowym zachwycał się sam car Piotr Wielki wraz z żoną. Podobno podczas jednej z wizyt w królewskim Wersalu, rosyjski władca postanowił zabrać do Sankt Petersburga francuskiego piekarza, który tak wspaniale wypiekał biszkopty.

Bez względu na to, kto pierwszy wypiekał biszkopty, jakiej był narodowości i dlaczego to robił, ten rodzaj ciasta zawładnął europejskimi wypiekami. Z ciasta biszkoptowego wypiekamy torty, tradycyjne placki oraz finezyjne desery. W przeszłości gospodynie domowe często robiły także okrągłe ciasteczka biszkoptowe, których dziś używa się głównie do dekoracji deserów.

Ciasto biszkoptowe – charakterystyka
Ciasto biszkoptowe jest lekkie oraz bardzo puszyste. Przyrządzamy je na bazie jaj oraz mąki pszennej i cukru. Do tego rodzaju ciasta nie dodajemy zazwyczaj jakiegokolwiek tłuszczu. W niektórych przepisach znajdziemy także informację o tym, ze mąkę pszenną można zastąpić tą ziemniaczaną, która obniża zawartość glutenu w cieście. Dzięki temu nasz wypiek może stać się jeszcze bardziej puszysty.

Są dwie metody robienia ciasta biszkoptowego: na ciepło oraz na zimno . Ta pierwsza polega na tym, że jajka połączone z cukrem ubija się, ogrzewając naczynie na parze. Dzięki temu do naszego ciasta możemy wtłoczyć więcej powietrza. Druga metoda polega na oddzieleniu białka jajek od żółtek.

Ciasto biszkoptowe – zastosowanie
Ciasto biszkoptowe wykorzystuje się przede wszystkim do robienia klasycznych tortów. Biszkopt jest także bazą do deserów z galaretką oraz owocami. Czasami możemy spotkać się także z okrągłymi ciasteczkami biszkoptowymi, nazywanymi w niektórych domach po prostu “biszkopcikami”.

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułSajgonki
Następny artykułMus