Olej krokoszowy – właściwości
Olej krokoszowy nazywany jest potocznie też olejem szafranowym, ale z szafranem nie ma nic wspólnego. Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia nasion krokosza barwierskiego, czyli jednorocznej rośliny pochodzącej z Azji, którą z powodzeniem uprawia się także w Polsce.
Co ciekawe – olej krokoszowy jest niemal bezbarwny (lekko słomkowy odcień) i nie posiada zapachu. Olej krokoszowy to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których warto wymienić kwas linolowy i oleinowy. Kwas linolowy, który zaliczany jest do kwasów omega-6, ma ogromne znaczenie dla metabolizmu, dlatego powinny go stosować osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów.
To jednak nie wszystko, ponieważ kwas linolowy reguluje poziom cholesterolu, tym samym poprawiając funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Warto podkreślić, że kwas linolowy należy do związków egzogennych, które nie są produkowane przez organizm i należy je dostarczać w pożywieniu.
Olej z krokosza zawiera w sobie również silne antyoksydanty w postaci witaminy A oraz witaminy E, które biorą udział w procesie zwalczania wolnych rodników, co z kolei ma ogromny wpływ na opóźnienie starzenia się organizmu.
Olej krokoszowy dzięki zawartości wielu składników aktywnych jest polecany do łagodzenia stanów zapalnych skóry, dlatego powinny włączyć go do diety osoby borykające się m.in. z trądzikiem czy łuszczycą.
Olej z krokosza reguluje poziom glukozy we krwi, a więc zmniejsza także ryzyko rozwinięcia się cukrzycy. Po olej krokoszowy, z uwagi na wspomniany już, zawarty w nim kwas linolowy, powinni sięgać seniorzy, ponieważ kwas linolowy spowalnia proces utraty mineralnej kości.
Olej krokoszowy wykazuje również właściwości przeciwbólowe, przeciwskurczowe, oczyszczające i napotne.
Olej z krokosza – przeciwwskazania
Oleju z krokosza nie powinny spożywać kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz osoby uczulone na krokosz barwierski. Ponadto oleju z krokosza nie powinny spożywać dzieci bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS