A A+ A++

Olej krokoszowy – właściwości

Olej krokoszowy nazywany jest potocznie też olejem szafranowym, ale z szafranem nie ma nic wspólnego. Olej pozyskuje się w procesie tłoczenia nasion krokosza barwierskiego, czyli jednorocznej rośliny pochodzącej z Azji, którą z powodzeniem uprawia się także w Polsce.

Co ciekawe – olej krokoszowy jest niemal bezbarwny (lekko słomkowy odcień) i nie posiada zapachu. Olej krokoszowy to bardzo dobre źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych, spośród których warto wymienić kwas linolowy i oleinowy. Kwas linolowy, który zaliczany jest do kwasów omega-6, ma ogromne znaczenie dla metabolizmu, dlatego powinny go stosować osoby chcące zrzucić nadmiar kilogramów.

To jednak nie wszystko, ponieważ kwas linolowy reguluje poziom cholesterolu, tym samym poprawiając funkcjonowanie układu sercowo-naczyniowego i zmniejszając ryzyko wystąpienia miażdżycy. Warto podkreślić, że kwas linolowy należy do związków egzogennych, które nie są produkowane przez organizm i należy je dostarczać w pożywieniu.

Olej z krokosza zawiera w sobie również silne antyoksydanty w postaci witaminy A oraz witaminy E, które biorą udział w procesie zwalczania wolnych rodników, co z kolei ma ogromny wpływ na opóźnienie starzenia się organizmu.

Olej z krokosza jest ceniony między innymi z uwagi na zawarty w nim kwas linolowy123RF/PICSEL

Olej krokoszowy dzięki zawartości wielu składników aktywnych jest polecany do łagodzenia stanów zapalnych skóry, dlatego powinny włączyć go do diety osoby borykające się m.in. z trądzikiem czy łuszczycą.

Olej z krokosza reguluje poziom glukozy we krwi, a więc zmniejsza także ryzyko rozwinięcia się cukrzycy. Po olej krokoszowy, z uwagi na wspomniany już, zawarty w nim kwas linolowy, powinni sięgać seniorzy, ponieważ kwas linolowy spowalnia proces utraty mineralnej kości.

Olej krokoszowy wykazuje również właściwości przeciwbólowe, przeciwskurczowe, oczyszczające i napotne.

Olej z krokosza – przeciwwskazania

Oleju z krokosza nie powinny spożywać kobiety w ciąży, kobiety karmiące piersią oraz osoby uczulone na krokosz barwierski. Ponadto oleju z krokosza nie powinny spożywać dzieci bez wcześniejszej konsultacji z lekarzem.

“Ewa gotuje”: Pieczona gęśPolsat

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?

Dołącz do nas … czytaj dalej
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułOrlen będzie nadal rozwijał małe reaktory jądrowe z Synthosem. Jest porozumienie
Następny artykułŚwiętujemy 30-lecie Pilanek!