Mazurek wielkanocny to symbol kończącego się Wielkiego Postu. Wypiek ten pochodzi z Turcji, na polskich stołach zagościł w XVIII. Ciasto to można w dowolny sposób dekorować, dzięki czemu cieszy nie tylko podniebienia, ale także oczy. Tym razem wypróbuj jego unowocześnioną wersję.
Ania Starmach na swoim Instagramie zaproponowała interesujący przepis:
“Kruchy spód i słodkie nadzienie. Ten mazurek musi znaleźć się na Twoim stole wielkanocnym” – zachęca gwiazda na swoim profilu. Zdjęcie wypieku sprawia, że wszystkim łasuchom cieknie ślinka. Oto składniki na wypiek dla czterech osób:
150 gramów mąki pszennej;
70 gramów drobnego cukru;
60 gramów mąki ziemniaczanej;
40 gramów gorzkiego kakao;
300 gramów białej czekolady;
150 mililitrów śmietanki trzydziestoprocentowej;
półtorej łyżki mąki ziemniaczanej;
Tak przygotujesz mazurek Ani Starmach
Wymieszaj składniki na ciasto. Zlep je w kulę i schładzaj w lodówce. Następnie rozwałkuj powstałą masę i przełóż do prostokątnej formy o wymiarach 11 na 33 cm. Ponakłuwaj ciasto widelcem, piecz w 180 stopniach przez 40 minut.
W międzyczasie zagotuj śmietankę, zdejmij ją z ognia, czekoladę pokrój na małe kawałki, dodaj ją do śmietanki, odczekaj dwie minuty i dokładnie wymieszaj. Wylej czekoladowo-śmietankową masę na ostudzony spód ciasta. Włóż do lodówki i poczekaj, aż masa stężeje. Następnie podgrzej wiśnie z cukrem. W soku rozpuść mąkę i dodaj ją do owoców. Całość zagotuj i ostudź. Gdy owoce wystygną, udekoruj nimi gotowego mazurka.
Wysoce przetworzona żywność. Naukowcy biją na alarm
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS