Ciasta piekę rzadko, ale jak już piekę to muszą być proste i szybkie.Oto więc kolejny prosty przepis na wegańskie ciacho – idealne dla osób, które mają w diecie wiele wykluczeń. Uwaga! Pieczone w szklanym pojemniku, który możecie wygrać w konkursie!
Ostatnio pisze do mnie dużo osób z rozmaitymi alergiami: na jaja, na kakao, a nawet na jabłka. W tym przepisie nie znajdziesz tych alergenów. Będziesz za to w stanie cieszyć się smakiem prostego wegańskiego murzynka. Jest wilgotny, słodki (ale nie przesadnie), a przygotujesz go w kilka chwil.
Dużo osób pyta mnie o wymiary foremek. Od jakiegoś czasu piekę ciasta w… szklanych naczyniach do przechowywania żywności Pyrex®, które pełnią też funkcję brytfanki. Są wygodne w obsłudze. Łatwo się je myje. Dobrze się w nich piecze i przechowuje ciacho.
Przede wszystkim jednak szkło jest materiałem możliwie najbezpieczniejszym dla naszego zdrowia. Więcej o uniwersalnych szklanych pojemnikach na żywność przeczytasz w moim artykule:
Moje ciasto upieczone w pojemniku Cook & Freeze marki Pyrex®.
Konkurs na przepis! Do wygrania 6 zestawów Cook & Freeze marki Pyrex®
Chcesz wygrać takie pojemniki, aby wygodnie i zdrowo piec, mrozić, przechowywać, i serwować swoje dania? Nic prostszego.
Odpowiedz na pytanie „Co dobrego upieczesz mi z roślin?” i stwórz autorski przepis na proste, zdrowe i wegańskie danie z piekarnika, dodaj go w komentarzu na blogu pod tym artykułem. Nie zapomnij o podaniu swojego adresu e-mail w odpowiednim polu (tylko do mojej wiadomości). Masz czas do dnia 20.11.2019, do godz. 23.59.
Spośród wszystkich komentarzy wybiorę sześć, które najbardziej przypadną mi do gustu. Ich autorki/autorzy otrzymają po jednym zestawie naczyń ze szkła żaroodpornego Cook & Freeze, które idealnie nadają się do pieczenia, mrożenia, przechowywania i serwowania żywności. Składają się z dwóch pojemników o pojemności 1.5 i 2.6 litra. Ja moje ciasto upiekłam w tym mniejszym pojemniku o pojemności 1.5 litra (22 x 17 cm). Jeśli interesuje Cię pełny asortyment , możesz możesz zamówić te produkty w internetowym sklepie .
Tu znajdziesz: .
Wyniki konkursu – 25.11.2019
Z radością informuję, że wybrałam sześć najbardziej apetycznych (moim zdaniem) przepisów. Nagrody (po 1 zestawie wyżej wspomnianych pojemników do żywności Pyrex) otrzymują:
Magda za warzywną zapiekankę pod kokosowa chmurką,
Agata za wegański posiłek w dwóch aktach,
Justyna za obłędny pęczak z grzybami,
Angelika za przepis na zdrowe wegańskie zapiekanki na chłodne wieczory,
Aneta za pieczoną cebulę faszerowaną jesiennymi skarbami.Jola za pasztet a’la falafele, –> Niestety nie otrzymałam odpowiedzi na moją wiadomość, więc nagroda przechodzi do Kasi (za omlet z mąki z ciecierzycy z cebulą i cukinią).
Zwyciężczynie proszę o kontakt mailowy.
Gratuluję wszystkim i dziękuję Wam za wspólną zabawę!
Nie trzymam Cię już dłużej w niepewności i przechodzę do przepisu.
Bezglutenowy murzynek z marchewką – składniki:
- 3 średniej wielkości marchewki (moje ważyły po obraniu 215 g, po rozdrobnieniu wyszło mi ok. 1,5-1,75 szklanki marchewki),
- 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 200 g),
- 1 szklanka mąki kukurydzianej (ok. 110 g),
- 1 szklanka suszonych, niesiarkowych daktyli (ok. 150 g),
- 1 szklanka napoju sojowego bez cukru z dodatkiem wapnia,
- 4 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego w formie stałej (ok. 55 g) + niewielka ilość do wysmarowania naczynia przed pieczeniem,
- 3 płaskie łyżki siemienia lnianego,
- 1 mała łyżeczka sody spożywczej,
- 200 ml wody.
Bezglutenowy murzynek z marchewką – przygotowanie:
Najpierw suche składniki: mielimy kaszę gryczaną, siemię lniane na mąkę, dodając do nich sodę i mąkę kukurydzianą, aby wszystko się porządnie wymieszało. Jeśli masz gotową jasną mąkę gryczaną możesz jej użyć (200 g). Do mielenia możesz użyć urządzenia wysokoobrotowego lub młynka.
Czas na składniki mokre: napój sojowy, wodę, daktyle (jeśli masz słaby sprzęt, namocz je wcześniej w tej wodzie i napoju), olej kokosowy. Blendujemy wszystko aż do uzyskania jednorodnego, gładkiego „sosu”.
Marchew obieramy, a następnie rozdrabniamy. Można ją zetrzeć na tarce (tzw. małe oczka) lub rozdrobnić w robocie lub innym urządzeniu wysokoobrotowym. Jeśli używasz Thermomixa to polecam obroty 5.
Wszystkie składniki łączymy w misce i bardzo dokładnie mieszamy. Ten etap jest bardzo ważny – ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane.
Szklane naczynie (22 x 17 cm) smarujemy olejem i wlewamy do niego masę.
Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra – dół, przez 50 minut. Można je zostawić jeszcze na ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku.
Wpis powstał we współpracy z marką . Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie . Odwiedź też sklepu.
Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS