A A+ A++

Ciasta piekę rzadko, ale jak już piekę to muszą być proste i szybkie.Oto więc kolejny prosty przepis na wegańskie ciacho – idealne dla osób, które mają w diecie wiele wykluczeń. Uwaga! Pieczone w szklanym pojemniku, który możecie wygrać w konkursie!

Ostatnio pisze do mnie dużo osób z rozmaitymi alergiami: na jaja, na kakao, a nawet na jabłka. W tym przepisie nie znajdziesz tych alergenów. Będziesz za to w stanie cieszyć się smakiem prostego wegańskiego murzynka. Jest wilgotny, słodki (ale nie przesadnie), a przygotujesz go w kilka chwil.

Dużo osób pyta mnie o wymiary foremek. Od jakiegoś czasu piekę ciasta w… szklanych naczyniach do przechowywania żywności Pyrex®, które pełnią też funkcję brytfanki. Są wygodne w obsłudze. Łatwo się je myje. Dobrze się w nich piecze i przechowuje ciacho.

Przede wszystkim jednak szkło jest materiałem możliwie najbezpieczniejszym dla naszego zdrowia. Więcej o uniwersalnych szklanych pojemnikach na żywność przeczytasz w moim artykule:

murzynek marchewkowy bez kakao

Moje ciasto upieczone w pojemniku Cook & Freeze marki Pyrex®.

Konkurs na przepis! Do wygrania 6 zestawów Cook & Freeze marki Pyrex®

Chcesz wygrać takie pojemniki, aby wygodnie i zdrowo piec, mrozić, przechowywać, i serwować swoje dania? Nic prostszego.

Odpowiedz na pytanie „Co dobrego upieczesz mi z roślin?” i stwórz autorski przepis na proste, zdrowe i wegańskie danie z piekarnika, dodaj go w komentarzu na blogu pod tym artykułem. Nie zapomnij o podaniu swojego adresu e-mail w odpowiednim polu (tylko do mojej wiadomości). Masz czas do dnia 20.11.2019, do godz. 23.59.

bezglutenowe ciasto pieczone w szkle

Spośród wszystkich komentarzy wybiorę sześć, które najbardziej przypadną mi do gustu. Ich autorki/autorzy otrzymają po jednym zestawie naczyń ze szkła żaroodpornego Cook & Freeze, które idealnie nadają się do pieczenia, mrożenia, przechowywania i serwowania żywności. Składają się z dwóch pojemników o pojemności 1.5 i 2.6 litra. Ja moje ciasto upiekłam w tym mniejszym pojemniku o pojemności 1.5 litra (22 x 17 cm). Jeśli interesuje Cię pełny asortyment , możesz możesz zamówić te produkty w internetowym sklepie .

Tu znajdziesz: .

Wyniki konkursu – 25.11.2019

Z radością informuję, że wybrałam sześć najbardziej apetycznych (moim zdaniem) przepisów. Nagrody (po 1 zestawie wyżej wspomnianych pojemników do żywności Pyrex) otrzymują:

Magda za warzywną zapiekankę pod kokosowa chmurką,
Agata za wegański posiłek w dwóch aktach,
Justyna za obłędny pęczak z grzybami,
Angelika za przepis na zdrowe wegańskie zapiekanki na chłodne wieczory,
Aneta za pieczoną cebulę faszerowaną jesiennymi skarbami.
Jola za pasztet a’la falafele, –> Niestety nie otrzymałam odpowiedzi na moją wiadomość, więc nagroda przechodzi do Kasi (za omlet z mąki z ciecierzycy z cebulą i cukinią).

Zwyciężczynie proszę o kontakt mailowy.

Gratuluję wszystkim i dziękuję Wam za wspólną zabawę!

Bezglutenowy murzynek z marchewką bez jajek i bez kakao

Nie trzymam Cię już dłużej w niepewności i przechodzę do przepisu.

Bezglutenowy murzynek z marchewką – składniki:

  • 3 średniej wielkości marchewki (moje ważyły po obraniu 215 g, po rozdrobnieniu wyszło mi ok. 1,5-1,75 szklanki marchewki),
  • 1 szklanka suchej kaszy gryczanej niepalonej (ok. 200 g),
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej (ok. 110 g),
  • 1 szklanka suszonych, niesiarkowych daktyli (ok. 150 g),
  • 1 szklanka napoju sojowego bez cukru z dodatkiem wapnia,
  • 4 łyżki oleju kokosowego bezzapachowego w formie stałej (ok. 55 g) + niewielka ilość do wysmarowania naczynia przed pieczeniem,
  • 3 płaskie łyżki siemienia lnianego,
  • 1 mała łyżeczka sody spożywczej,
  • 200 ml wody.

szybkie bezglutenowe i wegańskie ciasto murzynek

Bezglutenowy murzynek z marchewką – przygotowanie:

Najpierw suche składniki: mielimy kaszę gryczaną, siemię lniane na mąkę, dodając do nich sodę i mąkę kukurydzianą, aby wszystko się porządnie wymieszało. Jeśli masz gotową jasną mąkę gryczaną możesz jej użyć (200 g). Do mielenia możesz użyć urządzenia wysokoobrotowego lub młynka.

Czas na składniki mokre: napój sojowy, wodę, daktyle (jeśli masz słaby sprzęt, namocz je wcześniej w tej wodzie i napoju), olej kokosowy. Blendujemy wszystko aż do uzyskania jednorodnego, gładkiego „sosu”.

ciasto marchewkowe bezglutenowe wegańskie przepis

Marchew obieramy, a następnie rozdrabniamy. Można ją zetrzeć na tarce (tzw. małe oczka) lub rozdrobnić w robocie lub innym urządzeniu wysokoobrotowym. Jeśli używasz Thermomixa to polecam obroty 5.

Wszystkie składniki łączymy w misce i bardzo dokładnie mieszamy. Ten etap jest bardzo ważny – ciasto musi być bardzo dokładnie wymieszane.

Szklane naczynie (22 x 17 cm) smarujemy olejem i wlewamy do niego masę.

Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni, góra – dół, przez 50 minut. Można je zostawić jeszcze na ok. 10 minut w wyłączonym piekarniku.

proste ciasto bez glutenu z marchewką

Wpis powstał we współpracy z marką . Produkty te możesz zamówić w internetowym sklepie . Odwiedź też  sklepu.

Pyrex® is a trademark of Corning Incorporated used under license by International Cookware.
  • Podziel się z innymi!
Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykuł100 COOKING HACKS THAT WILL SURPRISE YOU LIVE
Następny artykułW Łodzi urodziły się bliźnięta o różnym kolorze skóry