A A+ A++

Owsianka sernikowa – przysmak śniadaniowy

Obłędne sernikobrownie z malinami doskonale łączy w sobie zalety uwielbianego przez Polaków sernika oraz rozpływającego się w ustach ciasta czekoladowego. W niewielkiej porcji rarytasu skrywa się jednak dużo kalorii, które nie są wskazane podczas diety. A gdyby tak odtworzyć wyborny smak w śniadaniowej pieczonej owsiance? Gotowe danie warto podzielić na cztery części, wtedy każda z nich będzie miała ok. 387 kcal.

Składniki na pieczoną owsiankę sernikową

  • 165 g płatków owsianych

  • 360 ml mleka lub napoju roślinnego

  • 160 g dojrzałego banana

  • 2 łyżki kakao

  • 4 łyżki słodzika

  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

  • 100 g kvargu waniliowego

  • 100 g twarogu sernikowego

  • 1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru

  • 15 g czekolady deserowej

  • garść malin, truskawek lub borówek

Przygotowanie pieczonej owsianki sernikowej

Płatki owsiane pysznie smakują nie tylko gotowane, ale także pieczone123RF/PICSEL

  1. Płatki owsiane, banana, mleko, kakao, słodzik oraz proszek do pieczenia umieszczamy w kielichu blendera.

  2. Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut. W tym czasie płatki owsiane zdążą napęcznieć.

  3. W czystej miseczce mieszamy ze sobą kvarg, twaróg sernikowy, budyń waniliowy oraz wybrany słodzik.

  4. Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy masę z płatkami owsianymi, a na wierzchu rozprowadzamy mieszankę serową.

  5. Całość dekorujemy drobno posiekaną czekoladą oraz owocami. Owsiankę sernikową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 35-40 minut.

  6. Owsianka sernikowa najlepiej smakuje na ciepło, jednak możemy zajadać się nią także na zimno. Smacznego!

Jak przechowywać pieczoną owsiankę?

Podaną w przepisie porcję pieczonej owsianki sernikowej możemy zjeść na raz lub podzielić na kilka mniejszych kawałków i podjadać jak ciasto. Nie zawsze rano mamy czas na eksperymenty kulinarne, jeśli jednak chcemy zacząć dzień smakowitym posiłkiem, przygotujmy owsiankę dzień wcześniej. Po przebudzeniu wystarczy tylko podgrzać smakołyk w mikrofalówce lub piekarniku. Z połączenia kilku składników otrzymujemy pyszny i bardzo sycący posiłek. By danie jak najdłużej zachowało świeżość, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Po przełożeniu do naczynia umieśćmy owsiankę w lodówce. Niska temperatura sprawi, że przetrwa do pięciu dni.

Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv

Sprawdź również:

INTERIA.PL

Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNajmłodsi wędkowali nad Antoniowem [wideo, zdjęcia]
Następny artykułChiński minister obrony grozi Tajwanowi: Powstrzymamy ich niepodległość. Nigdy nie osiągną sukcesu