Owsianka sernikowa – przysmak śniadaniowy
Obłędne sernikobrownie z malinami doskonale łączy w sobie zalety uwielbianego przez Polaków sernika oraz rozpływającego się w ustach ciasta czekoladowego. W niewielkiej porcji rarytasu skrywa się jednak dużo kalorii, które nie są wskazane podczas diety. A gdyby tak odtworzyć wyborny smak w śniadaniowej pieczonej owsiance? Gotowe danie warto podzielić na cztery części, wtedy każda z nich będzie miała ok. 387 kcal.
Składniki na pieczoną owsiankę sernikową
-
165 g płatków owsianych
-
360 ml mleka lub napoju roślinnego
-
160 g dojrzałego banana
-
2 łyżki kakao
-
4 łyżki słodzika
-
½ łyżeczki proszku do pieczenia
-
100 g kvargu waniliowego
-
100 g twarogu sernikowego
-
1 łyżka budyniu waniliowego bez cukru
-
15 g czekolady deserowej
-
garść malin, truskawek lub borówek
Przygotowanie pieczonej owsianki sernikowej
Płatki owsiane pysznie smakują nie tylko gotowane, ale także pieczone123RF/PICSEL
-
Płatki owsiane, banana, mleko, kakao, słodzik oraz proszek do pieczenia umieszczamy w kielichu blendera.
-
Składniki miksujemy do uzyskania gładkiej i jednolitej masy, a następnie odstawiamy na ok. 10-15 minut. W tym czasie płatki owsiane zdążą napęcznieć.
-
W czystej miseczce mieszamy ze sobą kvarg, twaróg sernikowy, budyń waniliowy oraz wybrany słodzik.
-
Na spód naczynia żaroodpornego wylewamy masę z płatkami owsianymi, a na wierzchu rozprowadzamy mieszankę serową.
-
Całość dekorujemy drobno posiekaną czekoladą oraz owocami. Owsiankę sernikową pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175 st. C przez ok. 35-40 minut.
-
Owsianka sernikowa najlepiej smakuje na ciepło, jednak możemy zajadać się nią także na zimno. Smacznego!
Jak przechowywać pieczoną owsiankę?
Podaną w przepisie porcję pieczonej owsianki sernikowej możemy zjeść na raz lub podzielić na kilka mniejszych kawałków i podjadać jak ciasto. Nie zawsze rano mamy czas na eksperymenty kulinarne, jeśli jednak chcemy zacząć dzień smakowitym posiłkiem, przygotujmy owsiankę dzień wcześniej. Po przebudzeniu wystarczy tylko podgrzać smakołyk w mikrofalówce lub piekarniku. Z połączenia kilku składników otrzymujemy pyszny i bardzo sycący posiłek. By danie jak najdłużej zachowało świeżość, warto przechowywać je w szczelnie zamkniętym szklanym pojemniku. Po przełożeniu do naczynia umieśćmy owsiankę w lodówce. Niska temperatura sprawi, że przetrwa do pięciu dni.
Zmysłowe smaki: Owsianka z jabłkamiInteria.tv
Sprawdź również:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS