A A+ A++

Krynica-Zdrój. W sobotę, 13 lipca, na Deptaku w Krynicy-Zdrój naprzeciw Pijalni Głównej odbędzie się finał konkursu Festiwalu Drobiowych Smaków #mitosmakuje – wezmą w nim udział dwie ekipy reprezentujące nasz region – z Restauracji Jasinówka w Limanowej oraz Domu Weselnego LIS w Słopnicach. Finaliści walczą o staże w restauracji Platter by Karol Okrasa. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 15:00 i zapowiada się na prawdziwą ucztę dla smakoszy i miłośników dobrej zabawy.

Gwiazdy i atrakcje
Imprezę poprowadzi znany i lubiany kucharz Karol Okrasa, a na scenie wystąpi Aleksandra Szwed z zespołem. W programie przewidziano także liczne występy artystyczne, konkursy z nagrodami oraz potańcówkę przy muzyce na żywo.

Kulinarne przysmaki
Podczas festiwalu swoje potrawy zaprezentuje dziewięć restauracji uczestniczących w finałowym etapie konkursu. Wcześniej restauracje uczestniczyły m.in. w gotowaniu potraw, które oceniane były przez Jury.

W jutrzejszym menu m.in znajdą się takie specjały jak:

  • Watruszki z mięsem podane na sałatce musztardowej z piklami rzodkiewki, pieczarki i marchewki
  • Pieczona perliczka z bukietem letnich sałat, mango i konfiturą z czerwonej porzeczki
  • Szarpane kacze udko w sosie własnym otoczone puszystą pyrą w chrupiącej skorupce oraz dżemem z czerwonej cebuli
  • Filet drobiowy z pesto, otulony cukinią, podany na musie paprykowym
  • Pierś z kaczki wolno pieczona w gęsim tłuszczu, prozak na maślance, żurawina, rukola, roszponka, majonez czosnkowy, papryka grillowana, prażone pini, z kruszonką ze skórki kaczej
  • Kaczka w ogniu
  • Tatar z gęsi

Restauracje uczestniczące w konkursie

W konkursie uczestniczą:

  • Restauracja Jasicówka pod Łysą Górą z Limanowej (Agnieszka Janczy)
  • Dom Weselny LIS ze Słopnic (Bogusława Wojcieszak)
  • Restauracja Dom Miodu i Wina
  • Restauracja Griselda
  • Hotel Belmonte
  • Restauracja Myśliwska BERŁO
  • Pensjonat Lira
  • Hotel Mercure Krynica Zdrój Resort & Spa

Głosowanie i nagrody

Podczas wydarzenia publiczność będzie miała okazję skosztować i ocenić dania serwowane przez restauracje. Każdy z uczestników otrzyma trzy żetony, które będzie mógł wrzucić do urn ustawionych przy uczestniczących w konkursie restauracjach. Laureat nagrody publiczności otrzyma aż 100 punktów, co stanowi 20% maksymalnej liczby punktów w konkursie, w którym restauracje walczą o staże w restauracji Platter by Karol Okrasa oraz profesjonalne sesje fotograficzne menu restauracyjnego.

Zapraszamy!

Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia! Przyjdźcie na Deptak w Krynicy, aby cieszyć się wyśmienitymi potrawami, wspaniałą atmosferą i wspólną zabawą. Festiwal Drobiowych Smaków #mitosmakuje to doskonała okazja, aby spędzić sobotę w wyjątkowy sposób. Do zobaczenia!

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułPark Woźniców zmienia się dzięki budżetowi obywatelskiemu
Następny artykułRTX 5090 ma oferować taktowanie, które jest poza zasięgiem RTX-a 4090 w trybie boost