Krynica-Zdrój. W sobotę, 13 lipca, na Deptaku w Krynicy-Zdrój naprzeciw Pijalni Głównej odbędzie się finał konkursu Festiwalu Drobiowych Smaków #mitosmakuje – wezmą w nim udział dwie ekipy reprezentujące nasz region – z Restauracji Jasinówka w Limanowej oraz Domu Weselnego LIS w Słopnicach. Finaliści walczą o staże w restauracji Platter by Karol Okrasa. Wydarzenie rozpocznie się o godzinie 15:00 i zapowiada się na prawdziwą ucztę dla smakoszy i miłośników dobrej zabawy.
Gwiazdy i atrakcje
Imprezę poprowadzi znany i lubiany kucharz Karol Okrasa, a na scenie wystąpi Aleksandra Szwed z zespołem. W programie przewidziano także liczne występy artystyczne, konkursy z nagrodami oraz potańcówkę przy muzyce na żywo.
Kulinarne przysmaki
Podczas festiwalu swoje potrawy zaprezentuje dziewięć restauracji uczestniczących w finałowym etapie konkursu. Wcześniej restauracje uczestniczyły m.in. w gotowaniu potraw, które oceniane były przez Jury.
W jutrzejszym menu m.in znajdą się takie specjały jak:
- Watruszki z mięsem podane na sałatce musztardowej z piklami rzodkiewki, pieczarki i marchewki
- Pieczona perliczka z bukietem letnich sałat, mango i konfiturą z czerwonej porzeczki
- Szarpane kacze udko w sosie własnym otoczone puszystą pyrą w chrupiącej skorupce oraz dżemem z czerwonej cebuli
- Filet drobiowy z pesto, otulony cukinią, podany na musie paprykowym
- Pierś z kaczki wolno pieczona w gęsim tłuszczu, prozak na maślance, żurawina, rukola, roszponka, majonez czosnkowy, papryka grillowana, prażone pini, z kruszonką ze skórki kaczej
- Kaczka w ogniu
- Tatar z gęsi
Restauracje uczestniczące w konkursie
W konkursie uczestniczą:
- Restauracja Jasicówka pod Łysą Górą z Limanowej (Agnieszka Janczy)
- Dom Weselny LIS ze Słopnic (Bogusława Wojcieszak)
- Restauracja Dom Miodu i Wina
- Restauracja Griselda
- Hotel Belmonte
- Restauracja Myśliwska BERŁO
- Pensjonat Lira
- Hotel Mercure Krynica Zdrój Resort & Spa
Głosowanie i nagrody
Podczas wydarzenia publiczność będzie miała okazję skosztować i ocenić dania serwowane przez restauracje. Każdy z uczestników otrzyma trzy żetony, które będzie mógł wrzucić do urn ustawionych przy uczestniczących w konkursie restauracjach. Laureat nagrody publiczności otrzyma aż 100 punktów, co stanowi 20% maksymalnej liczby punktów w konkursie, w którym restauracje walczą o staże w restauracji Platter by Karol Okrasa oraz profesjonalne sesje fotograficzne menu restauracyjnego.
Zapraszamy!
Nie przegapcie tego wyjątkowego wydarzenia! Przyjdźcie na Deptak w Krynicy, aby cieszyć się wyśmienitymi potrawami, wspaniałą atmosferą i wspólną zabawą. Festiwal Drobiowych Smaków #mitosmakuje to doskonała okazja, aby spędzić sobotę w wyjątkowy sposób. Do zobaczenia!
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS