Dziś Uniwersytet Trzeciego Wieku przed swoją siedzibą zorganizował Festyn Chleba, na którym… zjedzono sporo bochenków. Festyn realizowano w partnerstwie z Towarzystwem Inicjatyw Twórczych „ę” z Warszawy finansowanym przez Polsko-Amerykańską Fundację Wolności oraz przy wsparciu Miejskiego Centrum Kultury.
Aula UTW o 15.30 wypełniła się po brzegi. Organizator musiał dostawić krzeseł, tak wielkim zainteresowaniem cieszył się wykład „Gdzie chleb nasz powszedni wypiekano, piekarskie tradycje w Tychach” Piotra Matuszka z Archiwum Państwowego w Katowicach. Na auli, prócz studentów UTW, można było zobaczyć m.in. pierwszego zastępcę prezydenta Tychów Macieja Gramatykę, przewodniczącą Rady Miasta Tychy Barbarę Konieczną, prezes TTBS Darię Szczepańską, dyrektor MBP Annę Krawczyk, radną Urszulę Paździorek-Pawlik czy starszego Cechu Rzemiosł i Przedsiębiorczości Danutę Pietras.
Sam wykład przybliżył słuchaczom historię rzemiosła piekarskiego, skupiając się na pierwszych odnotowanych piekarzach na ziemi tyskiej oraz przybliżając ich sylwetki. Po wykładzie nastąpiła degustacja wypieków z lokalnych piekarni. Ponadto przed wydarzeniem organizator ogłosił konkurs na najlepszy przepis na chleb. Zgłosiło się 14 domorosłych piekarzy, którzy często nadsyłali więcej niż jedną propozycję. Wszyscy uczestnicy otrzymali pamiątkowe upominki przygotowane przez Wydział Promocji UM Tychy. Można było skosztować chleba na zakwasie bez drożdży, maślankowego, na pełnym zakwasie żytnim, a nawet bez wyrabiania. Dodatkowo na stoiskach lokalni piekarze przygotowali degustacje, prześcigając się w dodatkach do świeżych kromek z chrupiącą skórką. Pasy jajeczne, smalce, smalczyki z fasoli, pasy warzywne posypane lnem czy sezamem były na porządku dziennym.
Organizator zadbał również o występy artystyczne. Publiczności zaprezentowali się: zespołu UTW Tychy Live Music, zespół folklorystyczny Ściernianeczki oraz bardzo popularna wokalistka w Tychach Raisa Misztela finalistka programu The Senior Voice.
KP
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS