Pierwszy legionowski bank słoików już działa na części targowiska “Mój Rynek” przy jadłodzielni. Powstał z inicjatywy mieszkanki Anny Morzyńskiej przy wsparciu radnej rady miasta Julity Baczyńskiej, a jego realizacją zajęło się KZB Legionowo. Jest to kolejny element miejskiej polityki ekologicznej po jadłodzielni i zniczodzielni.
Bank słoików to miejsce, gdzie każdy może wziąć lub zostawić niepotrzebne słoiki. Inicjatywa promuje ekologiczny styl życia, ogranicza marnotrawstwo i propaguje ideę “less waste” – minimalizowanie wytwarzania odpadów. Zasada działania banku słoików jest prosta: zostawiamy tam słoiki w takim stanie, w jakim sami chcielibyśmy je znaleźć. Słoiki powinny być opróżnione oraz czyste. Najlepiej, jeśli miałyby zakrętki, choć nie jest to obowiązkowe. Do banku można przynosić słoiki o różnych pojemnościach, dzięki czemu każdy znajdzie odpowiedni pojemnik – niezależnie od tego, czy planuje zakisić ogórki, przygotować domowy dżem czy konfitury.
Radna miejska Julita Baczyńska podkreśla:
- “Słoiki to, w pewnym sensie, nasz zasób, można ich używać właściwie w nieskończoność, dopóki nie są uszkodzone. Niepotrzebne słoiki przekażmy osobom, które zrobią z nich użytek. Przetwarzajmy warzywa oraz owoce, chroniąc je przed zepsuciem. Wekujmy żywność zamiast wyrzucać. Dzięki temu będziemy promować zarówno ekologiczne podejście w naszych domach, jak i tworzyć gospodarkę obiegu zamkniętego w naszym mieście.”
Banki słoików funkcjonują już z powodzeniem m.in. w Trójmieście, Wejherowie, Krakowie. Przykłady tych miast pokazują, że rozwijanie tego pomysłu to świetna okazja do bezinteresownego dzielenia się, sprzyja on jednocześnie budowaniu silniejszej więzi wśród społeczności lokalnej.
Jar Bank in Legionowo – a new ecological initiative
The first jar bank in Legionowo is now operational at the “Mój Rynek” marketplace next to the food sharing station. It was initiated by resident Anna Morzyńska with the support of city councilor Julita Baczyńska, and implemented by KZB Legionowo. This is another element of the city’s ecological policy following the food sharing and candle sharing initiatives.
The jar bank is a place where anyone can take or leave unnecessary jars. The initiative promotes an ecological lifestyle, reduces waste, and advocates the “less waste” idea – minimizing waste production. The operation of the jar bank is simple: we leave jars in the condition we would like to find them. Jars should be emptied and clean. It is preferable if they have lids, though this is not mandatory. Various sizes of jars can be brought to the bank, ensuring that everyone finds a suitable container – whether for pickling cucumbers, making homemade jam, or preparing preserves.
City councilor Julita Baczyńska emphasizes:
- “Jars are, in a sense, our resource, they can be used indefinitely as long as they are not damaged. Let’s give unnecessary jars to people who will make use of them. Let’s process vegetables and fruits, protecting them from spoiling. Let’s preserve food instead of throwing it away. By doing so, we will promote both ecological approaches in our homes and create a circular economy in our city.”
Jar banks are already successfully operating in places like Trójmiasto, Wejherowo, and Kraków. The examples of these cities show that developing this idea is a great opportunity for selfless sharing, and it also helps build stronger bonds within the local community.
Komentarze
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS