Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie publiczne dotyczące żywności. W określonej partii pierogów wykryto groźne dla zdrowia bakterie.
W wyniku działań Inspekcji Weterynaryjnej w partii produktu “Pierogi z mięsem wieprzowym, 500 g” wykryto groźne dla zdrowia bakterie Listeria monocytogenes.
W trakcie postępowania wyjaśniającego uznano, że produkt może być spożywany bez obróbki termicznej zapewniającej wyeliminowanie zagrożenia mikrobiologicznego. Spożycie żywności zanieczyszczonej Listeria monocytogenes może prowadzić do choroby zwanej listeriozą – przekazuje GIS.
Szczegóły dotyczące produktów:
- Produkt: Pierogi z mięsem wieprzowym, 500 g
- Nazwa marki handlowej: Wiejski Młyn lub Swojscy
- Numer partii: 079
- Terminy przydatności do spożycia: 2023-04-11, 2023-04-12, 2023-04-15
- Producent: Wiejski Młyn Sp. z o. o., Kolejowa 10A, 23-200 Kraśnik, weterynaryjny numer identyfikacyjny: PL 06074001 WE
Działania podjęte przez przedsiębiorców i organy urzędowej kontroli:
Wiejski Młyn Sp. z o.o. w dniu 29.03.2023 r. uruchomił procedurę wycofania z obrotu ww. partii pierogów z mięsem wieprzowym Producent zdecydował się również na wycofanie z obrotu pierogów z serem, które zostały wyprodukowane tego samego dnia, w którym wytworzono ww. pierogi z mięsem wieprzowym. W związku z powyższym wycofaniu z obrotu podlegają:
- Pierogi z serem, data produkcji 20.03.2023, nr partii 079, termin przydatności do spożycia: 15.04.2023, 17.04.2023, 18.04.2023.
Organ Inspekcji Weterynaryjnej nadzoruje postępowanie wyjaśniające prowadzone przez zakład produkcyjny oraz nadzorują proces wycofywania.
Zalecenia dla konsumentów:
Nie należy spożywać produktów wskazanych w komunikacie. W przypadku wystąpienia objawów choroby po spożyciu produktu objętego komunikatem, należy skontaktować się z lekarzem.
Objawy związane z zakażeniem Listeria monocytogenes
Listerioza stanowi zagrożenie głównie dla kobiet w ciąży, noworodków i osób z obniżoną odpornością. Jej czynnikiem etiologicznym jest Listeria monocytogenes. Bakterie Listeria wydalane są z kałem zakażonych zwierząt. Są one szeroko rozpowszechnione w środowisku, a ogniska zatruć pokarmowych przez nie wywoływane są rejestrowane na całym świecie.
Jak dochodzi do zakażenia?
Do zakażenia człowieka dochodzi na skutek bezpośredniego kontaktu z wydalinami i wydzielinami zakażonego zwierzęcia (m.in. bydła, owiec, kóz, drobiu), bądź tez przez spożycie skażonej żywności. Wrotami zakażenia są przewód pokarmowy, uszkodzona skóra, błony śluzowe, łożysko.
Objawy
U kobiet w ciąży, po okresie inkubacji trwającym około 3 tygodni, pojawiają się objawy grypopodobne lub objawy wynikające z zapalenia dróg moczowych. Na skutek zakażenia może dochodzić do obumarcia płodu i poronień lub też wrodzonej listeriozy u noworodka.
U osób dorosłych najczęściej nie występują żadne objawy zakażenia. U osób starszych i z obniżoną odpornością na skutek zakażenia może dochodzić do zapalenia opon mózgowych, mózgu i sepsy.
Zapobieganie zakażeniu
Głównie polega na:
- zastosowaniu właściwych środków ochronnych na farmach zwierząt,
- przestrzeganiu zasad higieny na każdym etapie procesu przygotowywania żywności.
- należy pamiętać o myciu rąk każdorazowo np. przed spożywaniem posiłków, po kontakcie ze zwierzętami, po wyjściu z toalety.
W leczeniu listeriozy stosuje się antybiotyki.
fot. GIS
fot. GIS
fot. GIS
fot. GIS
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS