A A+ A++

ZAKOPANE. Dziesięciu baców przystąpiło ze swoimi serami do konkursu na najlepszy oscypek. Konkurs wygrał po raz drugi baca z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.

– Pasterstwo to krajobraz gór, a smakiem gór jest oscypek i bryndza. Jest on wyrabiany od pokoleń, przez 500 lat bez zmian. Chcemy przypomnieć to co jest w Polsce piękne, dobre i tradycyjne. Oscypek każdy baca będzie chwalił swój, le musi mieć sprężystość, kolor, smak, oczkowanie. Wszystko to składa się na wybranie jednego najlepszego oscypka – mówił Andrzej Gąsienica-Makowski, były starosta tatrzański.

Tegoroczne jury po spróbowaniu i obejrzeniu wszystkich serów był wybrany ten najlepszy. Okazało się, że wyrobił go Stanisław Pawlikowski i drugi raz zdobył nagrodę za najlepszego oscypka.

– Każdy ma swój przepis na zrobienie sera i wyrobienia oscypka. Każdy ma swoja wiedzę i umiejętność. Trzeba mieć ręce artysty, żeby oscypek był ładny i wiedzę, żeby był dobrze zrobiony – mówił Pawlikowski z Bańskiej Niżnej, który owce wypasa na Równi Szaflarskiej w Nowym Targu.

Wybory najlepszego oscypka odbyły się w ramach trwających w Zakopanem Europejskich Targów Produktów Regionalnych.

e/s

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNitras żądał wyjaśnień. Mocna odpowiedź szefa PKOl
Następny artykuł“Делают невероятные вещи”: Усик встретился с украинскими энергетиками