A A+ A++

Chociaż w Azji nie byli, to mieli okazję próbować tej kuchni wielokrotnie podczas zagranicznych pobytów i pracy w gastronomii. Wymarzyli sobie lokal serwujący klasyki azjatyckiego ulicznego jedzenia.

– W Polsce jest wiele lokali z kuchnią azjatycką, jest wysyp restauracji z sushi i ramen, ale w niewielu miejscach można spróbować street foodu. Chcemy to zmienić – mówi Łukasz, który wraz z bratem Tobiaszem jest właścicielem Algi. – Szukaliśmy konceptu, który jest oryginalny, nie powtarza się przynajmniej na skalę Trójmiasta.  

Alga. Uliczna kuchnia azjatycka

Pierwotnie kuchnia Algi miała się skupiać na daniach z Japonii i Korei, jednak twórcy lokalu postanowili poszerzyć wachlarz o wszystkie kraje Azji, co daje im ogromne pole do popisu.  

Jednak street food w wydaniu Algi jest ugrzeczniony. Jak śmieje się Łukasz, żaden sanepid nie pozwoliłby działać restauracji w takich warunkach, w jakich serwowane jest uliczne jedzenie w Azji.  Korekcie musiały ulec też smaki, które zostały trochę złagodzone pod polskie podniebienie, ale jak mówi współwłaściciel – wystarczy słowo od gości, a danie może zostać mocniej przyprawione. 

W przeciwieństwie do azjatyckiego street foodu, który powstaje dosłownie na ulicy, algowa wersja dań azjatyckich swój początek i koniec ma w niewielkiej, otwartej kuchni. Siedząc w środku, można podglądać uwijających się szefów kuchni i przyglądać się powstającym daniom.  

Dzięki otwartej kuchni można obserwować jak powstają dania w Alga Street Food w Gdyni Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta

Zwięzłe menu

Menu Algi jest proste, zwięzłe, nieprzekombinowane. Dzieli się na trzy części: handrolle, street food i zupy. Te pozycje są akurat dwie: Kimchi Jigae (koreańska zupa na bazie kiszonych warzyw z szynką wieprzową) i Marchewkowe Curry na bazie mleka kokosowego. Znacznie ciekawsza jest streetfoodowa część.

Można zjeść klasyk japońskiej kuchni ulicznej – placki z mąki i kapusty Okonomiyaki, japońską wersję kotleta z piersi kurczaka, Tori Katsu, z dodatkiem ryżu i sałatką z ogórka, ryżowe kluseczki w słodko-pikantnym sosie Tteokbokki oraz miks owoców morza i warzyw w tempurze i panko.  

Okonomiyaki - placki z mąki i kapusty. Danie można zjeść w Alga Street Food w GdyniOkonomiyaki – placki z mąki i kapusty. Danie można zjeść w Alga Street Food w Gdyni Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta

Dobrą opcją na wynos są też handrolle, duże rolki sushi, które świetnie sprawdzają się jako przekąska i są bardzo sycące. Rolki w Aldze dostępne są w wariantach z łososiem surowym lub grillowanym, krewetką w panko, kalmarem w tempurze, kurczakiem, tofu lub boczniakiem w tempurze. Jak zaznacza współwłaściciel lokalu, menu będzie wzbogacane o wkładki sezonowe, co umożliwia poszerzenie menu i wprowadzenie do sprzedaży nowych dań z różnych zakątków Azji.  

Wszystkie dania podawane są w opakowaniach na wynos. Bo jak ma być ulicznie i na wynos, to będzie podawane w opcji “na wynos”. 

Handroll z łososiem od Alga Street Food w GdyniHandroll z łososiem od Alga Street Food w Gdyni Fot. Bartosz Bańka / Agencja Gazeta

Alga Street Food, Gdynia, ul. Świętojańska 13, czynne codziennie: poniedziałek godz. 16-21, wtorek-czwartek godz. 12-21, piątek-sobota godz. 12-22, niedziela godz. 12-20

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNowacka i Lubnauer skomentowały żenującą grafikę dot. Dudy
Następny artykułLech i Raków rywalizują o brazylijskiego skrzydłowego