Potrawa o nazwie “papryka faszerowana” jest cudownym przykładem lodówkowej utylizacji. Do wydrążonych papryk ładujecie co tylko Wam zalega w lodówce. Doprawiacie i macie naprawdę smaczne danie. Nie jest to trudne, kulinarne wyzwanie, za to jaki pożywny i zdrowy obiad. Papryka i pomidory – główne składniki tego dania – są teraz tanie jak nigdy. Znudziło się Wam leczo? No to łapcie paprykę 🙂 Fotka niezbyt udana, za późno zorientowałam się, że ładniej by wyszło przed włożeniem do piekarnika.
Farsz w smaku jest bardzo… mięsny. To zasługa połączenia kilku składników. Nie podam Wam proporcji, bo to trudne do odtworzenia. Po prostu, jeśli zostały Wam ziemniaki z wczoraj, zróbcie z nich masę i wyłóżcie nimi papryki.
Składniki:
ugotowane ziemniaki
cebulka pokrojona w kostkę
oliwa z oliwek
płatki drożdżowe nieaktywne
słodka czerwona papryka w proszku
odrobina papryczki chili
sól
opcjonalnie ser żółty, ale bez niego też się obejdzie
papryki
Sposób na szybki sos pomidorowy:
Najprościej jest sparzyć pomidory i pozbawić skórek i szypułek, pokroić na kawałki i zblendować. W rondelku, na małym ogniu delikatnie podsmażyć wyciśnięty czosnek z ziołami (np. suszone oregano lub bazylia) i wlać masę pomidorową. Podgotować i opcjonalnie dodać soli lub słodzidła.
Sposób wykonania:
Cebulę pokrój w kostkę i usmaż na oliwie. Dodaj przyprawy: paprykę wędzoną i chili. Do ziemniaków dodaj cebulkę, płatki drożdżowe i oliwę. Muszą być ciepłe. Wszystko razem wymieszaj i utłucz na jednolitą, gładką masę. Możesz dodać pokrojony w kostkę ser żółty. Do wydrążonych papryk dodawaj nadzienie, a na koniec możesz dodać plasterek sera. Na blachę wlej wodę z oliwą i ułóż gotowe papryki. piecz w temperaturze ok. 180°C przez 40 minut lub do momentu, aż zobaczysz, że papryki są miękkie.
Podawaj z ciepłym sosem pomidorowym.
_______________________________________________________________
Spodobał się artykuł? Uważasz, że inni powinni go przeczytać? Będzie mi miło, jeśli go udostępnisz lub skomentujesz,
dołączysz do mojego
dołączysz do obserwatorów na
Może zainteresuje Cię jeszcze to:
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS