Arbuz to soczysty, słodki oraz orzeźwiający owoc, który najczęściej kojarzy się z latem. Doskonale smakuje jako samodzielne danie, lecz także jako dodatek do deserów, a także napojów. Jak wybrać arbuz, który będzie słodki oraz soczysty?
Na co zwrócić uwagę podczas zakupu arbuza?
Wiele atrakcyjnych ofert przedstawia gazetka promocyjna Lidl. Tam też odnaleźć można arbuzy w bardzo atrakcyjnych cenach. Ale jak wybrać arbuz, który będzie doskonały w smaku? Arbuzy dostępne w sprzedaży różnią się swoim wyglądem. Dlatego bez krojenia owocu można określić jaki ma on smak, a także zawartość wody. Przede wszystkim znacznie lepszym rozwiązaniem jest zakup arbuza w całości. Wynika to z faktu, że jest to owoc, którego nie należy długo przechowywać. Nie nadaje się także do długiego trzymania w lodówce. Najbardziej istotną kwestią, która mówi o tym, czy arbuz jest doskonały w smaku to jasna plama, która znajduje się na dole arbuza. Wbrew niektórym opiniom nie świadczy ona o niczym negatywnym. Jest wręcz przeciwnie. Im jaśniejszy kolor posiada plama oraz im większa jest jej powierzchnia, tym owoc okazuje się słodszy oraz bardziej dojrzały. Kolejną kwestią jest skóra arbuza, która powinna być matowa. Natomiast owoce, które mają lekko błyszczącą skórę nie będą już smakować tak dobrze, jak te ze skórką matową.
Doskonały smak arbuza – charakterystyczne cechy na powierzchni skóry
W okresie lata dużym zainteresowaniem cieszy się arbuz – promocja sprawia, że jego cena jest jeszcze bardziej atrakcyjna. Podczas zakupu warto zwracać uwagę, czy arbuzy posiadają brązowe siateczki na powierzchni skóry. Informują one o tym, że owoc będzie w smaku słodki oraz smaczny. Należy natomiast zdecydowanie unikać tych egzemplarzy, które posiadają zielony ogonek. Mówi on o tym, że arbuz został zerwany zbyt wcześnie. Zatem może być on niedojrzały w środku, a także nie wystarczająco słodki.
Smak arbuza a jego kształt
O smaku arbuza dużo mówi tak że jego kształt. Owoce, które są bardziej okrągły są znacznie słodkie, aniżeli arbuzy podłużne. Natomiast arbuzy o podłużnym kształcie wyróżniają się wyższą wodnistością. Jednak mają znacznie gorszy smak, który jest delikatny oraz niewyraźny. Kolejną podpowiedzią dotyczącą smaku arbuza jest jego wielkość. Arbuzy, które są małych rozmiarów najprawdopodobniej nie są jeszcze wystarczająco dojrzały, a tym samym mogą być niesmaczne. Dlatego lepiej wybierać egzemplarze duże lub średnie. Ważne jest także, aby kupowany arbuz był twardy, bez tłuczeń, zniszczeń oraz dziur. Skóra natomiast nie powinna uginać się pod naciskiem. Tylko takie arbuzy smakują doskonale oraz mają wystarczająco dużą ilość wody.
Orzeźwiający i aromatyczny arbuz – jak wybrać?
Aby cieszyć się doskonałym smakiem arbuza należy dobrze sprawdzić go przed zakupem. Warto omijać arbuzy zbyt wodniste, ale także mające niewyraźny smak oraz gąbczasty miąższ. Soczyste oraz smaczne arbuzy doskonale pasują jako dodatek do sałatek, domowych lodów czy koktajli. Wybierając arbuza najpierw należy zwrócić uwagę na jego skórę. Prążki znajdujące się na jej powierzchni powinny być rozłożone równomiernie, bez dużego kontrastu oraz plam. Muszą mieć także dobrze zaznaczone kolory. Dobrej jakości arbuz nie może mieć także wgnieceń ani uszkodzeń na powierzchni skóry. Warto także odrzucić te owoce, które mają kruche ale też zasuszone i łamliwe ogonki. Oznacza to że zostały zerwane stosunkowo dawno.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS