Anna Lewandowska kontynuuje kulinarne wyzwanie i zachęca obserwatorów do urozmaicenia swoich jadłospisów. Domowa izolacja może być czasem, który wykorzystamy na rozwijanie swoich umiejętności kulinarnych. W piątkowym menu Lewandowskiej znajdziemy m.in. potrawy z jajkami oraz porcją zielonych warzyw, które dostarczą potrzebnych witamin dla naszej odporności i dobrej przemiany materii.
Piątkowy jadłospis “Gotuj w domu z Anną Lewandowską”
Śniadaniowa miska zdrowia
- dwie łyżki płatków owsianych;
- 1/4 łyżki wiórków kokosowych;
- pół łyżeczki nasion lnu;
- dwie łyżki mąki kokosowej;
- po 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu i ekstraktu z wanilii;
- szczypta soli morskiej;
- 3/4 łyżki miodu pszczelego;
- pięć łyżek jogurtu kokosowego;
- 1/3 banana;
- kostka gorzkiej czekolady 90%;
- łyżeczka sproszkowanego szpinaku do koktajli;
- suszone jagody goji;
- nasiona słonecznika.
Przygotowanie: Ugotuj płatki owsiane na wodzie, dodaj zmielone siemię lniane, mąkę, wiórki, miód i przyprawy. Zamieszaj, dodaj jogurt, banana, posiekaną gorzką czekoladę i pozostałe składniki.
Zielony zastrzyk mocy
- cztery suszone daktyle;
- plaster limonki;
- niewielki banan;
- plaster ananasa;
- garść szpinaku;
- dojrzałe awokado;
- świeża mięta.
Przygotowanie: Zalej daktyle wrzątkiem i odstaw na dziesięć minut, po tym czasie odlej wodą. Wyciśnij sok z limonki. Zblenduj wszystkie składniki.
Makaron z cukinii z jajkiem sadzonym
- 2/3 cukinii;
- trzy łyżki klarowanego masła;
- sześć pomidorków koktajlowych;
- garść rukoli;
- trzy jajka kurze;
- pół łyżki musztardy Dijon;
- chili w proszku;
- sól i pieprz do smaku.
Przygotowanie: Obieraczką do warzyw zetrzyj cukinię na wstążki. Rozgrzej na patelni połowę porcji masła i smaż makaron z cukinii z musztardą i przyprawami przez trzy minuty. Później przełóż przygotowany makaron do miski, dodaj pokrojone pomidory i rukolę. Usmaż jajka na pozostałej części masła i ułóż na warzywach.
Przy pomocy obieraczki do warzyw zetrzyj wstążki cukinii. Na patelni rozgrzej połowę tłuszczu, smaż makaron z cukinii z musztardą i przyprawami przez około 3 minuty. Przełóż warzywny makaron do miski, dodaj przekrojone na pół pomidorki i rukolę. Jajka usmaż na pozostałej części rozgrzanego tłuszczu i ułóż na warzywach.
Sałatka z kurczakiem i sosem musztardowym
- 120 gramów mięsa piersi z kurczaka bez skóry;
- pół łyżeczki klarowanego masła;
- garść rukoli;
- sześć pomidorów koktajlowych;
- trzy plastry suszonych pomidorów;
- pięć marynowanych czarnych oliwek;
- 3/4 łyżki miody pszczelego;
- ząbek czosnku;
- plaster parmezanu;
- musztarda Dijon;
- sól morska, papryka czerwona słodka i czarny pieprz oraz chili do smaku.
Przygotowanie: Pokrój kurczaka w kostkę, dodaj przyprawy i wymieszaj. Na rozgrzanym na patelni maśle usmaż mięso. Włóż rukolę do miski, dodaj usmażonego kurczaka, pokrojone pomidorki i resztę warzyw. Przygotuj dressing: wymieszaj musztardę z miodem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz chili. Sałatkę polej sosem i posyp startym parmezanem.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS