A A+ A++

Więcej glazury lodowej w mrożonych rybach niż wynikało z deklaracji czy liście porzeczki w oregano – to nadużycia, które odkrył podczas kontroli Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na 80 sprawdzonych próbek ryb mrożonych i przetworów, zastrzeżenia urzędu wzbudziło 56 proc., a z 20 próbek przypraw – dziewięć.

Ponad połowa próbek jakości mrożonych ryb wzbudziła podejrzenia pracowników UOKiK, podczas prowadzonych badań w IV kwartale bieżącego roku. Prezes urzędu Marek Niechciał powiedział, że okazało się, iż np. mrożone ryby pokryte glazurą lodową miały jej więcej, niż to wynikało z deklaracji – na 21 sprawdzonych pod tym kątem próbek, negatywne wyniki stwierdzono w ośmiu.

Pracownicy laboratoriów urzędu przyglądali się także jakości kilku przypraw: pieprzu, szafranu, oregano, papryki mielonej, chili, kurkumy i kminu rzymskiego. Na 20 badanych próbek, aż dziewięć wzbudziło zastrzeżenia. Najgorszej wypadło oregano, które w większości badań okazało się mieszanką z rozdrobnionymi liśćmi np. porzeczki czy żurawiny.

Źródło: TVP Info Autor: JD

Fot. Flickr

Oryginalne źródło: ZOBACZ
0
Udostępnij na fb
Udostępnij na twitter
Udostępnij na WhatsApp

Oryginalne źródło ZOBACZ

Subskrybuj
Powiadom o

Dodaj kanał RSS

Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS

Dodaj kanał RSS
0 komentarzy
Informacje zwrotne w treści
Wyświetl wszystkie komentarze
Poprzedni artykułNiedopłatna pomoc prawna w powiecie prudnickim
Następny artykułDOM DEVELOPMENT SA (32/2019) Terminy publikacji raportów okresowych Dom Development S.A. w 2020 roku