Więcej glazury lodowej w mrożonych rybach niż wynikało z deklaracji czy liście porzeczki w oregano – to nadużycia, które odkrył podczas kontroli Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów. Na 80 sprawdzonych próbek ryb mrożonych i przetworów, zastrzeżenia urzędu wzbudziło 56 proc., a z 20 próbek przypraw – dziewięć.
Ponad połowa próbek jakości mrożonych ryb wzbudziła podejrzenia pracowników UOKiK, podczas prowadzonych badań w IV kwartale bieżącego roku. Prezes urzędu Marek Niechciał powiedział, że okazało się, iż np. mrożone ryby pokryte glazurą lodową miały jej więcej, niż to wynikało z deklaracji – na 21 sprawdzonych pod tym kątem próbek, negatywne wyniki stwierdzono w ośmiu.
Pracownicy laboratoriów urzędu przyglądali się także jakości kilku przypraw: pieprzu, szafranu, oregano, papryki mielonej, chili, kurkumy i kminu rzymskiego. Na 20 badanych próbek, aż dziewięć wzbudziło zastrzeżenia. Najgorszej wypadło oregano, które w większości badań okazało się mieszanką z rozdrobnionymi liśćmi np. porzeczki czy żurawiny.
Źródło: TVP Info Autor: JD
Fot. Flickr
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS