Komisja Rozwoju Gospodarczego i Promocji, kierując się wzrostem popularności powiatu jako miejsca wypoczynku i rekreacji – ostatnie swoje posiedzenie zadedykowała działalności gospodarstw agroturystycznych, które są jedną z wizytówek regionu.
Gośćmi posiedzenia byli właściciele pięciu reprezentatywnych gospodarstw, zlokalizowanych nie tylko w południowej części powiatu, uważanej tradycyjnie za najbardziej atrakcyjną pod względem walorów turystycznych. Podkreślali oni, że ze względu na rosnące wymagania turystów obecnie nie wystarczy dysponować jedynie miejscami noclegowymi, ale trzeba także zaoferować własne wyroby, takie jak np.: sery kozie czy miód, jak również usługi w postaci turystyki rowerowej, konnej czy narciarskiej, czy też warsztaty wyrobów regionalnych.
Goście zwracali również uwagę na to, że podstawą sukcesu jest zróżnicowanie ofert poszczególnych gospodarstw oraz wzajemna współpraca. Podkreślali, że atutem powiatu są unikalne walory turystyczne zapewniające ciszę i spokój oraz bliski kontakt z naturą. Bardzo dużą rolę odgrywa, ich zdaniem, także możliwość ułatwionego korzystania ze szlaków pieszych, rowerowych i konnych oraz tras narciarstwa biegowego. To przyciąga turystów zainteresowanych formami aktywnego wypoczynku. W trakcie dyskusji, goście podkreślali potrzebę zdynamizowania działań promocyjnych, co ich zdaniem wpłynęłoby pozytywnie na rozwój ich działalności.
W chwili obecnej zdecydowana większość gospodarstw jest zlokalizowana na terenie gmin – Uście Gorlickie, Sękowa i Ropa, a szczególne ich nagromadzenie występuje w Wysowej Zdroju, która cieszy się szczególną popularnością wśród turystów odwiedzających nasz region. Ale warto odnotować fakt, że nowe gospodarstwa powstają także w rejonach powiatu nie uznawanych dotychczas za szczególnie atrakcyjne pod względem turystycznym.
Należy również podkreślić to, iż gośćmi gospodarstw agroturystycznych są nie tylko turyści z Polski, bowiem z ich usług korzystają także obcokrajowcy. Gospodarstwa agroturystyczne skutecznie konkurują z hotelami i pensjonatami, podwyższając systematycznie standard swoich usług, zapewniając jednocześnie rodzinną atmosferę i regionalną kuchnię.
Opracował Krzysztof Mikruta
More Joomla Extensions
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS