- 150 ml ciepłej wody
- 250 g mąki
- 25 g świeżych drożdży (1 paczuszka suszonych)
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki cukru
- 1 łyżka oliwy
- semolina lub kasza manna do podsypania
- 50 ml sosu marinara
- garść listków bazylii
- 1 kulka mozzarelli
- 1 garść pokrojonych czarnych oliwek
- plasterki salami
Przygotowanie:
1. Z odrobiny wody, drożdży, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn.
2. Odstawić na kilkanaście minut, a następnie dodać do pozostałej mąki, dolać resztę ciepłej wody, sól i oliwę. Wyrobić na gładkie ciasto i odstawić nakryte ściereczką na około 40-60 minut.
3. Rozgrzać piekarnik do maksymalnej temperatury, a ciasto rozwałkować cienko, podsypując semoliną (lub kaszą) i dłońmi uformować serce (można też wyciąć je za pomocą kółka do krojenia pizzy).
4. Na ciasto wyłożyć sos, zachowując odstęp na rant pizzy. Następnie wyłożyć resztę dodatków: oliwki i salami, a także porwaną na kawałki mozzarellę.
5. Przełożyć na blachę lub rozgrzany kamień.
6. Wstawić do pieca na około 7-10 minut, a po wyjęciu skropić delikatnie oliwą i rozłożyć listki bazylii na wierzchu.
- 200 g mąki
- 110 g zimnego masła
- szczypta soli
- 1 żółtko
- 1 ząbek czosnku
- 200 g szpinaku baby
- 200 g fileta z łososia
- 1 jajko
- 50 ml śmietany 30 procent
- 1 łyżka masła do smażenia
- 100 g sera pleśniowego blue
- przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa
Przygotowanie:
1. Z mąki, masła, żółtka i soli zagnieść kruche ciasto, starając się zanadto nie ogrzewać go dłońmi. Uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki.
2. Rozgrzać piekarnik do 200 stopni Celsjusza i przygotować formę do tarty. Wysmarować ją masłem, a następnie wyjąć ciasto z lodówki i rozwałkować cienko.
3. Wyłożyć formę, nakłuć widelcem w kilku miejscach i wstawić do pieca na około 10 minut.
4. W tym czasie na łyżce masła podgrzać liście szpinaku, żeby nieco zwiędły, a następnie doprawić je solą, pieprzem, gałką i dodać 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Zdjąć patelnię z ognia.
5. W kubku wymieszać śmietanę, jajko i rozdrobniony ser pleśniowy.
6. Filet z łososia pokroić w kostkę.
7. Wyjąć podpieczony spód i wyłożyć na niego szpinak. Powtykać pomiędzy szpinak kawałki łososia i zalać wszystko śmietanką z dodatkami. Można dodatkowo posypać całość serem albo powtykać kulki mini mozzarelli, ale nie jest to konieczne.
8. Wstawić ponownie do piekarnika na 20 minut, po około 5 minutach zmniejszając temperaturę do 180 stopni Celsjusza.
- 250 g mrożonych małży lub mieszanki owoców morza
- 150-170 g makaronu spaghetti z sepią (może być zwykły)
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ¼ szklanki białego wina wytrawnego
- 1 ząbek czosnku
- 1 szalotka
- przyprawy: ½ łyżeczki płatków chili, sól, pieprz
- 1 łyżka świeżej kolendry, drobno posiekanej
Przygotowanie:
1. Owoce morza rozmrozić i odsączyć na papierowym ręczniku z nadmiaru wody.
2. W osolonej wodzie ugotować makaron.
3. Na oliwie z masłem podsmażyć posiekaną drobno szalotkę i wrzucić owoce morza.
4. Smażyć przez około minutę, a następnie dodać ząbek czosnku, wino i 1/3 szklanki wody spod gotowania makaronu. Doprawić solą, pieprzem, chili.
5. Odparować sos i po 2-3 minutach wrzucić makaron.
6. Wymieszać z sosem i od razu podawać.
7. Na talerzu udekorować kolendrą.
- 250 g obranych z pancerzy i oczyszczonych świeżych krewetek
- 3 ząbki czosnku
- 60 g masła
- 50 ml białego wina
- 2 łyżki oliwy
- 1 garść posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sambal oelek lub srirarcha (można pominąć albo zastąpić płatkami chili)
- sól, pieprz
Przygotowanie:
1. Na patelni rozgrzać oliwę i wrzucić krewetki.
2. Smażyć przez około minutę, a następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek.
3. Podlać winem i dodać ostry sos.
4. Podgrzewać na dużym ogniu przez kolejną minutę, mieszając i obracając krewetki, by usmażyły się z każdej strony.
5. Zmniejszyć ogień, wrzucić masło i natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem.
6. Wymieszać, zdjąć z palnika i od razu podawać, najlepiej ze świeżą bagietką.
- 1 litr wywaru warzywnego
- 200 g ryżu arborio
- 1 łyżka oliwy
- 40 g masła
- 40 g świeżo startego parmezanu lub grana padano
- 1 szalotka
- 1 ząbek czosnku
- 100 g mrożonych borowików
- przyprawy: 1/3 łyżeczki szafranu, ¼ łyżeczki tymianku, sól, pieprz, ¼ łyżeczki rozmarynu
Przygotowanie:
1. Grzyby rozmrozić i pokroić na mniejsze kawałki (jeśli są w całości).
2. W dużym rondlu rozpuścić masło z oliwą i wrzucić grzyby, a gdy zaczną się rumienić dodać posiekaną drobno szalotkę.
3. Smażyć na małym ogniu, aż z grzybów odparuje płyn i będą ładnie przyrumienione, a następnie dodać przyprawy, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz ryż.
4. Przemieszać kilka razy, by ryż nabrał temperatury.
5. Wlać wino i odparować je, a następnie wlać bulion (można wlewać partiami po 200-250 ml co kilka minut).
6. Ryż gotować na małym ogniu około 15-20 minut, aż będzie miękki (w środku powinien pozostać lekko twardawy).
7. Zdjąć potrawę z ognia i dodać do rondla jeszcze jedną łyżkę zimnego masła oraz starty ser.
8. Wymieszać i odstawić na około 5 minut pod przykryciem. Podawać oprószone pieprzem.
Zobacz także:
Smakuje jak w najlepszej restauracji. Przepis na sałatkę makaronową
Szakszuka inaczej. Prosty przepis na pożywne śniadanie
Hit PRL w prostym przepisie. Genialna pasta na kanapki z wędzoną makrelą
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS