Wychodząc naprzeciw oczekiwaniom branży gastronomicznej w trudnej sytuacji epidemicznej, miasto wprowadziło możliwość otrzymania 3 dodatkowych pozwoleń na wjazd i postój pojazdu na terenie dróg wewnętrznych zespołu staromiejskiego w związku z odbiorem i dostawą dań przygotowywanych na wynos. Koszt jednego zezwolenia to 25 zł netto miesięcznie za zezwolenie (na drogach wewn.) oraz 30 zł brutto na drogach publicznych.
Z wnioskiem o wydanie zezwolenia na wjazd i postój w strefie dróg wewnętrznych oraz o abonament należy wystąpić do Miejskiego Zarządu Dróg. Można się o nie ubiegać mailowo: [email protected], [email protected]
Zarówno nowe zezwolenia na wjazd jak i abonament będą obowiązywały do 30 kwietnia 2021 r.
O pozwolenia może ubiegać się przedsiębiorca, który:
1) udokumentuje:
a) status podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie przygotowywania i podawania posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętą w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.10.A),
b) prowadzenie działalności w lokalu znajdującym się na terenie zespołu staromiejskiego,
2) złoży oświadczenie o wykonywaniu usług polegających na przygotowywaniu posiłków z zapewnieniem ich dowozu.
Zasady wydawania zezwoleń określa Zarządzenie Nr 265 Prezydenta Miasta Torunia z dnia 25 listopada 2020 r. zmieniające zarządzenie w sprawie ustalenia wysokości stawek czynszu najmu/dzierżawy terenu dróg wewnętrznych.
Natomiast Uchwała Nr 528/20 Rady Miasta Torunia z dnia 19 listopada 2020 r. zmieniająca uchwałę w sprawie ustalenia strefy płatnego parkowania, opłat za postój pojazdów samochodowych za nieuiszczenie opłat za postój pojazdów samochodowych na drogach publicznych w strefie płatnego parkowania w mieście Toruniu, wprowadza możliwość wykupienia w strefie płatnego parkowania abonamentu gastronomicznego COVID-19 Podstrefa A i B. Abonament wydawany jest również po udokumentowaniu statusu podmiotu prowadzącego działalność gospodarczą w zakresie przygotowywania i podawania posiłków i napojów gościom siedzącym przy stołach lub gościom dokonującym własnego wyboru potraw z wystawionego menu, spożywanych na miejscu (ujętą w Polskiej Klasyfikacji Działalności w podklasie 56.10.A) oraz złożeniu oświadczenia o wykonywaniu usług polegających na przygotowywaniu posiłku z zapewnieniem jego dowozu. Koszt abonamentu to 30 zł brutto.
fot. Małgorzata Litwin
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS