W poniedziałek 5 grudnia br., w siedzibie Starostwa Powiatowego w Łasku, odbył się konkurs na „Najlepsze pierogi powiatu łaskiego”. Był on adresowany do Kół Gospodyń Wiejskich z terenu powiatu łaskiego. Zaznaczyć należy, że to właśnie one poprzez swoją aktywną działalność kultywują lokalną tożsamość i pielęgnują piękne tradycje.
W kulinarnej rywalizacji wzięło udział aż 12 reprezentacji z różnych sołectw. Każde Koło zaprezentowało swoje pomysły na pierogi, a skrywały one w sobie rozmaite farsze:
KGW „Leśnica” w Leśnicy | Pierogi z farszem z kaczki |
KGW w Rososzy | Pierogi Rososzańskie z gęsiną |
KGW w Brodni | Pierogi z mięsem i kapustą |
KGW „Sięganowianki” | Pierogi z wątróbką drobiową |
KGW „Okupianki” w Okupie Małym | Pierogi z boczniakami z sosem grzybowym |
KGW Chorzeszowianki w Chorzeszowie | Dzikie pierogi |
KGW w Teodorach | Zielone pierogi – choineczki |
KGW we Wrzeszczewicach | Wigilijne pierogi |
KGW w Woli Bałuckiej „Ptasica i Przyjaciele” | Pierogi z kapustą i grzybami Babci Zosi |
KGW Brzykowianie w Brzykowie | Pierogi wigilijne |
KGW „Gorczynianki” | Pierogi z kapustą i grzybami leśnymi |
KGW w Siedlcach | Pierogi Babci Zosi |
Konkurs miał na celu: aktywizację Kół Gospodyń Wiejskich z powiatu łaskiego, wymianę doświadczeń i zbieranie przepisów, budowę więzi wewnątrz społeczności lokalnych oraz wykazanie się znajomością w przygotowaniu potraw.
Członkowie komisji przy ocenie pierogów kierowali się następującymi kryteriami: smakiem, pracochłonnością potrawy, pomysłowością wykonania oraz prezentacją.
Uczestnicy konkursu wykazali się kreatywnością i wielkim zaangażowaniem. Atmosfera jaka panowała podczas degustacji była pełna emocji, radosnych doznań oraz kulinarnych niespodzianek. Poza klasycznymi pierogami z kapustą i grzybami, były również te w kolorze zielonym ze szpinakiem czy różnymi rodzajami mięs. Komisję konkursową zaskoczyły też pierogi z pysznym farszem wątróbkowym.
Przygotowane potrawy cieszyły nie tylko oko, ale i podniebienie członków komisji. Ostatecznie komisja konkursowa w składzie: Starosta Łaski Piotr Wołosz, Wicestarosta Łaski Teresa Wesołowska, Etatowy Członek Zarządu Powiatu Łaskiego Robert Szczepaniak oraz Członek Zarządu Powiatu Łaskiego Barbara Potasiak, za najsmaczniejsze uznała te przygotowane przez KGW „Gorczynianki”, drugie miejsce w konkursie zajęło KGW z Teodorów a trzecie KGW „Sięganowianki”. Laureaci konkursu otrzymali cenne nagrody a dla pozostałych uczestników przewidziano nagrody pocieszenia.
Gratulujemy zwycięzcom i dziękujemy wszystkim uczestnikom konkursu za zaangażowanie oraz czas włożony w przygotowanie tych smacznych potraw.
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS