Łosoś to bardzo zdrowa ryba morska, szczególnie lubiana przez konsumentów. Doskonale sprawdza się na każdą, nawet uroczystą i podniosłą okazję oraz daje szerokie pole do różnorodnych kreacji kulinarnych. Łosoś wykazuje też korzyści prozdrowotne. Dlaczego warto jeść łososia? Poznaj sprawdzony przepis na pysznego łososia z piekarnika.
Łosoś – dlaczego jest zdrowy?
Łosoś, oprócz niekwestionowanych walorów smakowych jest skarbnicą wysoko odżywczych składników. Zawiera pełnowartościowe białko, zdrowe tłuszcze oraz witaminy i minerały. Dzięki temu wykazuje bardzo korzystny wpływ na organizm. Łosoś jest źródłem długołańcuchowych niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych z rodziny omega-3, które w sposób szczególny oddziałują na organizm. Do omega-3 należą kwas α-linolenowy (ALA), kwas dokozaheksaenowy (DHA), kwas eikozapentaenowy (EPA).
Spożycie łososia zalecany jest w wielu chorobach o charakterze metabolicznym m.in. otyłości, cukrzycy typu 2 oraz schorzeniach układu sercowo-naczyniowego. Badania potwierdzają zastosowanie omega-3 w łagodzeniu objawów chorób neurodegeneracyjnych, powodujący demencję np. choroba Alzheimera. Obniżają ryzyko wystąpienia chorób o podłożu psychicznym m.in. depresji.
Kwasy tłuszczowe omega-3 – dlaczego są ważne?
- poprawa pracy mózgu;
- obniżenie stanów zapalnych;
- wsparcie układu odpornościowego;
- regulują poziom cholesterolu;
- przeciwdziałają tworzeniu blaszki miażdżycowej;
- lepsza praca serca;
- korzystny wpływ na wygląd skóry, paznokci i włosów;
- pomocna w leczeniu alergii;
- poprawa procesów poznawczych;
- prawidłowy przebieg ciąży.
Jak często jeść łososia?
Ryby, szczególnie te morskie, powinny na stałe zagościć w naszym jadłospisie. Według rekomendacji instytucji zajmujących się żywieniem najlepiej je spożywać 2-3 razy w tygodniu. Łosoś ze względu na wysoką zawartość białka, która wynosi około 20 g w 100 g produktu, jest ważnym elementem zbilansowanej diety. Zawiera wszystkie aminokwasy egzogenne, które muszą zostać dostarczone do organizmu wraz z pożywieniem i jest przy tym łatwo strawny. Dzięki temu możemy ograniczyć spożycie mięsa. Łosoś dobrze sprawdza się w diecie osób aktywnych fizycznie, gdyż wpływa na utrzymanie pożądanej masy mięśniowej i korzystnie oddziałuje na procesy regeneracyjne.
Wybierając łososia, warto zwrócić uwagę, czy ryba posiada certyfikat ASC (Aquaculture Stewardship Council), który świadczy o zrównoważonej hodowli i połowach dokonywanych z poszanowaniem środowiska naturalnego. Wówczas możemy mieć pewność, że produkt jest bezpieczny i pochodzi z dobrego źródła.
Przepis na pieczonego łososia z sałatką z grejpfruta
Łosoś cieszy się dużą popularnością wśród konsumentów, gdyż posiada szerokie wykorzystanie kulinarne. Jest to ryba, która dobrze smakuje zarówno na surowo pod postacią sushi lub tatara, w wersji wędzonej, jak i pieczonej. Potrawa z udziałem łososia nadaje spotkaniu eleganckiego charakteru. Pieczony łosoś ze świeżą sałatką z grejpfruta to danie, którego nie powstydziłyby się najlepsze restauracje.
Składniki:
- Łosoś świeży MOWI – 500 g;
- sos sojowy – 1 łyżeczka;
- miód – 1 łyżka;
- imbir świeży – 1 łyżeczka;
- grejpfrut – 1 szt.;
- ogórek zielony – 1 szt.;
- marchew – 1 szt.;
- koper włoski – ½ szt.;
- ryż jaśminowy – 200 g;
- sezam biały – 1 łyżeczka.
Jak przygotować danie?
- Ugotuj ryż według instrukcji podanej na opakowaniu.
- Przygotuj marynatę na bazie sosu sojowego z miodem i startym na tarce imbirem.
- Obtocz świeżą rybę w marynacie, przełóż do naczynia żaroodpornego.
- Nagrzej piekarnik do 180 stopni Celsjusza i piecz łososia przez około 12 minut.
- Obierz i pokrój połówkę grejpfruta, ogórka i koper w cienkie plasterki oraz marchew w długie wstążki (możesz użyć obieraczki do warzyw).
- Wymieszaj wszystkie składniki sałatki.
- Z pozostałej połówki grejpfruta wyciśnij sok, którym polej sałatkę.
- Posyp sałatkę prażonym sezamem.
- Po upieczeniu wyłóż łososia na talerz z ryżem i przygotowaną sałatką.
Materiał zewnętrzny
Napisany dnia: 02.12.2022, 15:53
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS