Kuchnia jest sercem każdej restauracji. Twoi pracownicy potrzebują wielu narzędzi, aby dobrze wykonywać swoją pracę, w tym noży. Jeśli prowadzisz lokal gastronomiczny, musisz upewnić się, że Twoi kucharze mają wysokiej jakości noże, które są przeznaczone do cięcia twardych mięs i warzyw. Oto kilka najważniejszych typów noży, które są potrzebne w każdej kuchni.
Nóż szefa kuchni
Noże szefa kuchni są najbardziej niezbędnym narzędziem w każdej kuchni. Są one dostępne w różnych rozmiarach i stylach, dzięki czemu są idealne do wielu różnych zadań, może być używany do cięcia, siekania, mielenia, miażdżenia i krojenia.
Dobry nóż szefa kuchni będzie miał krawędź, która pozostaje ostra dłużej niż inne rodzaje noży. Powinien również komfortowo leżeć w dłoni i być wyważony, gdy jest odpowiednio trzymany. Jeśli szukasz więcej informacji na temat wyboru dobrego noża szefa kuchni dla swoich potrzeb, sprawdź sklep gastronomiczny Gastroprofit – jego doradcy podpowiedzą Ci, jaki nóż będzie najlepszy.
Noże do krojenia mięsa, warzyw i owoców
Profesjonalne noże kuchenne dla kucharzy to przede wszystkim noże do krojenia. Ostrze noża do krojenia jest dłuższe niż przeciętny nóż szefa kuchni, ale jednocześnie może mieć różny kształt, w zależności czy jest ono przeznaczone do pieczywa, warzyw czy mięsa.
Noże do krojenia są znane ze swojej ostrości, co czyni je idealnymi do cięcia mięsa, ale też twardych warzyw i owoców. Co ważne, są ostrzone na mały kąt, przez co głownia jest dużo delikatniejsza niż w innych typach i może się łatwo tępić na deskach ceramicznych.
Noże ząbkowane – nie tylko do chleba
Noże ząbkowane są używane do krojenia chleba, pomidorów i innych produktów spożywczych z twardą powłoką zewnętrzną. Noże kucharskie z ząbkami ostrzone są z jednej strony, przez co wymagają innego typu ostrzałek. Noże ząbkowane nie nadają się do krojenia mięsa, ponieważ ich ząbkowane krawędzie mogą powodować zgniatanie włókien mięsa zamiast czystego cięcia przez jego powierzchnię.
Noże do trybowania – sprzęt specjalistyczny
Noże do trybowania służą do wykrawania mięsa oraz filetów rybnych, nazywane są przez to również nożami do filetowania. Noże do trybowania mają ostre i elastyczne ostrze, które ułatwia przecinanie mięsa przy zachowaniu kontroli nad nożem. Pierwszą rzeczą, którą należy wiedzieć o nożach do trybowania jest to, że nie wszystkie są stworzone tak samo. Najlepsze noże kuchenne do restauracji są wykonane ze stali nierdzewnej, co ułatwia utrzymanie ich w czystości. Dobrze wykonany nóż do trybowania będzie miał również ergonomiczny uchwyt, dzięki czemu Twoja ręka nie zmęczy się od trzymania go przez długi czas.
Krajalnice i tasaki
Krajalnice są używane do zadań związanych z krojeniem, na przykład serów lub wędlin, podczas gdy tasaki są bardziej odpowiednie do siekania, na przykład mięsa na tatar. Oba rodzaje noży powinny być regularnie ostrzone.
Co musisz wiedzieć o nożach?
Pamiętaj, że najlepszy nóż to taki, którego możesz używać wygodnie i bezpiecznie. Dlatego noże regularnie powinny być ostrzone oraz utrzymywane w czystości – dzięki temu zapobiegniesz większości wypadków. Również należy stosować noże odpowiednie do danej czynności, zapobiegnie to różnego rodzaju skaleczeniom, ale także zadba o żywotność noży. Jeśli interesuje Cię profesjonalny sprzęt gastronomiczny i noże kuchenne odwiedź sklep Gastroprofit: https://gastroprofit.pl/Noze-kucharskie-c2055.
Materiał partnera
Zgłoś naruszenie/Błąd
Oryginalne źródło ZOBACZ
Dodaj kanał RSS
Musisz być zalogowanym aby zaproponować nowy kanal RSS